Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till översvämmade båtklubben vid Siljan – ”Vi räknar med att det kostar ett par hundratusen kronor för att reparera” Foto: Niko Ago/SVT

Båtklubben i Vikarbyn har fått bryggan bortspolad av översvämningen i Siljan

Uppdaterad
Publicerad

Flera boende längs Siljans strand är oroliga för vårfloden. Redan nu är tomter översvämmade och vattnet stiger fortfarande. Båtklubben i Vikarbyn i Rättviks kommun har redan fått en brygga förstörd.

Tidigare i veckan nådde Siljan den så kallade maximala regleringsnivån. Det innebär att vattenregleringsföretagen inte längre får reglera nivåerna efter kraftbehovet eller för att optimera produktionen. Då måste tappningen istället motsvara den vattenföring som skulle råda om Siljan var oreglerad.

Flera av dem som bor i närheten av sjön är oroliga. Vissa fick sina bryggor förstörda under hösten när vattnet var högt och har precis renoverat det som blev förstört då. Och nu stiger vattnet igen.

– Under hela våren har vattenståndet varit för högt och de senaste veckorna då isen inte släppt riktigt så har vattnet gjort att isen brutit sönder våra bryggor, säger Kent Lövgren, vice ordförande i Vikarbyns båtklubb.

Kan ni själva göra något för att undvika översvämningen och skadorna?

– Vi är helt beroende av dem som har möjlighet att reglera vattennivån i Siljan. De har låtit det redan att gå alldeles för långt och vårfloden är inte ens här, säger Kent Lövgren.

Vattenregleringsföretagen: ”Gjort vad vi kunnat”

Per Andersson är vakthavande ingenjör hos Vattenregleringsföretagen. Han säger att man gjort vad man kunnat för att minska översvämningsrisken.

– Vi har anpassat tappningen efter behovet. Vi fick värme snabbt och nederbörd på det, samtidigt som mars var mild och det gjorde att vi hade ett högt grundflöde, säger han.

Men hade man inte kunnat sänka tidigare då, när man visste att det var mycket snö?

– Vi kan aldrig förutse hur snabbt den kommer att smälta. I år har det smält extremt fort på sina ställen, då kommer allt på en gång. Under den senaste veckan har vi fyllt upp magasinen.

Hur ser det ut framöver?

– Det fortsätter att stiga i några dagar, men mot slutet av nästa vecka ser det ut som att Siljan börjar gå under gränsen, säger Per Andersson.

Här svarar Vattenregleringsföretagen på fler frågor om vilket ansvar de har.

Hur ser vårfloden ut hos dig?

Pinnat inlägg

Välkommen till den här chatten! Dela gärna med dig av hur vårfloden nått dig. Har din gräsmatta kanske täckts med vatten, eller påverkas du inte alls av årets vårflod? Berätta här - eller skicka in en bild till dalarna@svt.se

Lisa E. • Ordet "upplever" är intressant. Typiskt makt språk. Härskarteknik.

Sören • Skäms på er vattenregleringsbolagen!! Tomter som blir förstörda, bryggor som spolas bort, egendom och material för miljontals kronor som blir förstört. Skäms på er!!!!

En livboj i förgrunden, en översvämmad brygga.
"Vi hade en gång en brygga". Från sjön Nävden. Foto: Hans Johansson

Jocke • Va vatten fyllt i hela bullermyren :)

Helly • Bor i södraste delen av Dalarna. Det är inte bara vårfloden som oroar oss här. Hur blir kommande sommar med översvämningsmyggor? Fjolåret var ju extremt o som jag förstått är det brist på bekämpningsmedel?

Översvämmad brygga som sträcker sig ut i vatten.
”Betydligt värre än i somras” skriver Lotta, som skickat bilder från Enviken/Yttertänger.

Kjellåke Lundberg • Hej jag undrar varför inte ex Mora kommun ger mer pengar ur bygdemedel ( vattenregleringsfonden ) till projekt som minskar förstörelser för båtklubbar i Siljan och Orsasjön. Ex har iseb tagit vår flytbrygga i Vattnäs och skickat upp på land. Vi hade begärt pengar ur vattenregleringsfonden i år men det var , enligt Mora kommuns kommunstyrelse , andra projekt som var mer prioriterade. Jag tycker att svt nyheter skall fråga varje kommun runt Siljan och Orsasjön vilka projekt som prioriteras??

Joakim • Det är konstigt! Vi har proppfulla vattenmagasin, våra stora sjöar och vattendrag är översvämmade. Vattenkraft är billig att producera men vi har Europas dyraste elpriser. Den kalkylen går inte ihop. Hur gick det med avregleringen då det skulle bli billigare för konsumenten??

Jonas • Nån vill tjäna pengar på vattnet... Å än har den riktiga vårfloden inte kommit från fjällen.

Lotta • Vår tomt och brygga är helt och delvis under vatten, visst hade man kunnat förutse detta med tanke på all snö och genom att hålla lägre vattenstånd för att skapa marginaler för den kommande vårfloden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.