För några år sedan såg det ut så här i Sörsjön i norra Dalarna. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Hur ser vårfloden ut hos dig?

Publicerad

Vårfloden har ställt till det på en del tomter vid Siljan – och boende är oroliga över vattnet som bara stiger och stiger.

Hur ser det ut där du bor? Har din gräsmatta fyllts med vatten, läcker det in någonstans eller är du inte alls berörd? Och har du kommit på något smart knep för att få bort vattnet?

Berätta för oss i vår chatt nedan, och skicka gärna in bilder till vår mail: dalarna@svt.se så kanske din bild publiceras på SVT Nyheter Dalarna.

Hör vattenregleringsföretagen om vårfloden: ”Det går inte att göra så mycket när det går så fort”

Hur ser vårfloden ut hos dig?

Pinnat inlägg

Välkommen till den här chatten! Dela gärna med dig av hur vårfloden nått dig. Har din gräsmatta kanske täckts med vatten, eller påverkas du inte alls av årets vårflod? Berätta här - eller skicka in en bild till dalarna@svt.se

Lisa E. • Ordet "upplever" är intressant. Typiskt makt språk. Härskarteknik.

Sören • Skäms på er vattenregleringsbolagen!! Tomter som blir förstörda, bryggor som spolas bort, egendom och material för miljontals kronor som blir förstört. Skäms på er!!!!

En livboj i förgrunden, en översvämmad brygga.
"Vi hade en gång en brygga". Från sjön Nävden. Foto: Hans Johansson

Jocke • Va vatten fyllt i hela bullermyren :)

Helly • Bor i södraste delen av Dalarna. Det är inte bara vårfloden som oroar oss här. Hur blir kommande sommar med översvämningsmyggor? Fjolåret var ju extremt o som jag förstått är det brist på bekämpningsmedel?

Översvämmad brygga som sträcker sig ut i vatten.
”Betydligt värre än i somras” skriver Lotta, som skickat bilder från Enviken/Yttertänger.

Kjellåke Lundberg • Hej jag undrar varför inte ex Mora kommun ger mer pengar ur bygdemedel ( vattenregleringsfonden ) till projekt som minskar förstörelser för båtklubbar i Siljan och Orsasjön. Ex har iseb tagit vår flytbrygga i Vattnäs och skickat upp på land. Vi hade begärt pengar ur vattenregleringsfonden i år men det var , enligt Mora kommuns kommunstyrelse , andra projekt som var mer prioriterade. Jag tycker att svt nyheter skall fråga varje kommun runt Siljan och Orsasjön vilka projekt som prioriteras??

Joakim • Det är konstigt! Vi har proppfulla vattenmagasin, våra stora sjöar och vattendrag är översvämmade. Vattenkraft är billig att producera men vi har Europas dyraste elpriser. Den kalkylen går inte ihop. Hur gick det med avregleringen då det skulle bli billigare för konsumenten??

Jonas • Nån vill tjäna pengar på vattnet... Å än har den riktiga vårfloden inte kommit från fjällen.

Lotta • Vår tomt och brygga är helt och delvis under vatten, visst hade man kunnat förutse detta med tanke på all snö och genom att hålla lägre vattenstånd för att skapa marginaler för den kommande vårfloden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.