Ludvika kommun berättar att det kan bli svårt att ställa någon till svars för föroreningarna söder om Ludvika resecentrum, eftersom de sannolikt är så gamla. Foto: Google Earth

Bensin- och dieseltunnor hittade i Ludvika – genomfartsprojektet försenas

Uppdaterad
Publicerad

Den 18 augusti upptäcktes föroreningar söder om resecentrum i Ludvika som visade sig vara fem bränslecisterner. Därför måste stora jordmassor fraktas bort vilket försenar och fördyrar genomfartsprojektet.

Cisternerna med bensin och inslag av diesel finns markerade på en karta från 1936 och de kan enligt kommunen ha utgjort ett reservlager, eventuellt från militären. Marken där har inte grävts upp tidigare, men nu när föroreningarna har upptäckts måste flera tusen ton jordmassor fraktas bort till Kumla.

Miljonkostnader för kommunen

Det blir Ludvika som får betala för saneringen av marken som bland annat innehåller det cancerframkallande ämnet bensen, men kommunen ska undersöka om det finns bidrag eller medel att söka för detta.

En grov uppskattning är att det kan kosta 4-6 miljoner kronor, samt ytterligare 2-5 miljoner för hur förseningarna påverkar projektet i övrigt.

Hur lång förseningen av genomfartsprojektet blir har kommunen inte någon prognos för än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.