Oppositionsrådet Elin Norén (S) berättar om tankarna kring att beslutet att stänga tandvårdskliniker upphävs. Foto: Hannes Forssell, SVT

Beslut om att stänga tandvårdskliniker upphävs – ”Glädjande och rimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att permanent stänga Folktandvårdens filialer i Bjursås, Insjön, Grängesberg och Särna har ogiltigförklarats av Förvaltningsrätten. Nu hoppas Region Dalarnas oppositionsråd, Elin Norén (S), att majoriteten backar från att fortsatt driva en stängning av klinikerna.

– Så här stora beslut, som berör så många människor, måste beslutas politiskt och transparent. Det har man misslyckats med. Vi har försökt att påtala det felaktiga, men inte fått något gehör, säger Region Dalarnas oppositionsråd Elin Norén (S).

Beslutet om stängning fattades av förvaltningschefen tillsammans med Folktandvårdens ledningsgrupp, vilket Förvaltningsrätten anser stridit mot kommunallagen, då det inte funnits något politiskt beslut om permanent stängning.

Tandvård i Dalarna

Förvaltningsrättens beslut går dock att överklaga till Kammarrätten, vilket Elin Norén hoppas att man inte gör.

– Vi hoppas att man backar så att befolkningen på de här orterna kan fortsätta gå till sina tandvårdskliniker.

SVT har sökt tandvårdsnämndens ordförande Göte Persson (C), som förklarar att han återkommer då han satt sig in i domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvård i Dalarna

Mer i ämnet