Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skylten talar inte längre sanning – SBB kommer inte att bygga Akademiska Tandvårdshuset. Foto: Anders Hansson / SVT

SBB-krisen: Akademiska tandvårdshuset nödstoppas

Publicerad

Den ekonomiska krisen i byggföretaget SBB ser inte ut att vända och därför drar nu Region Dalarna i nödbromsen för bygget av Akademiska tandvårdshuset i Falun. Istället ska regionen utreda om de kan bygga tandvårdshuset i egen regi.

Det var tänkt att SBB skulle bygga fastigheten på Rödbroområdet i Falun och sedan hyra ut den till Region Dalarna, men regionen ser nu inte längre det som en möjlighet.

Om bygget sker i egen regi innebär det med stor sannolikhet en försening. Anpassningen till tandvård måste nu göras i både de gamla och de nya lokalerna, vilket gör att den befintliga tandvårdsverksamheten kan drabbas av fördyringarna.

Tandvård i Dalarna

– De nuvarande lokalerna är gamla och slitna och erbjuder inte längre en tillräckligt bra arbetsmiljö, säger tandvårdschefen Karin Gunnars Hellgren. De behöver därför renoveras och anpassas till modern tandvård, vilket vi hade hoppats slippa och istället flytta till det helt nya huset.

Nya stolar i gamla lokaler ger dubbelt jobb

Bland annat handlar det om tandläkarstolarna som måste bytas ut redan nu innan flytten vilket betyder att anpassning av anslutningar av el och avlopp behöver göras.

Hör tandvårdschefen i videon berätta mer i videoklippet om vad som riskerar att bli dyrare när planerna ändrades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvård i Dalarna

Mer i ämnet