Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tycker Filippo om att arbeta som tandläkare i Dalarna – se videon Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Filippo Di Paolantonio är en av Folktandvårdens nyaste tandläkare i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på tandläkare i 17 av landets 21 regioner, enligt Socialstyrelsens senaste rapport. I Dalarna har det varit brist i flera år – men just nu är läget bättre än för ett år sedan.

Italienske Filippo Di Paolantonio är en av de senaste rekryteringarna i länet, som arbetat på Folktandvården i Säter sedan i höstas.

– Jag hade tänkt jobba i Tyskland men det blev bättre för mig och min flickvän att flytta till Sverige och Dalarna istället, berättar Filippo som fortfarande märker av att det finns en tandläkarbrist.

En av de anledningar att han valde Dalarna var regionens språkkurs för utländsk personal.

Tandvård i Dalarna

– Det var viktigt för mig att jag och min sambo lärde oss det nya språket och nu kunde vi göra det tillsammans.

Han lyfter även fram den långa handledningen han får som en stor fördel.

”Högre lön skulle locka fler”

Det finns brist på tandläkare i hela landet, i Dalarna är dock läget bättre än för ett år sedan. Filippo Di Paolantonio är en av de senast rekryterade tandläkarna i länet och är ett välkommet tillskott för regionen.

Vad ser du att man kan göra för att rekrytera fler?

– Högre lön, man kan tjäna mer i andra länder. Men även att få behandla fler vuxna patienter, då får man möjlighet att göra flera olika behandlingar vilket är utvecklande.

Så ser bristen på personal inom tandvården ut i Sverige

• Socialstyrelsen har i uppdrag att varje år göra en bedömning på hur personalläget ser ut inom tandvården samt hälso- och sjukvården. Den senaste rapporten presenterades i slutet av februari i år och visar tillgången på legitimerad personal under 2022.

• Brist på tandhygienister: 19 regioner

• Brist på tandläkare: 17 regioner

• Brist på specialisttandläkare: 13 regioner

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvård i Dalarna

Mer i ämnet