Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här vill tandsköterskorna – se mer om löneupproret i klippet Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Tandsköterskor kräver högre lön – Anna Ekman-Brescia i Falun startade löneuppror

Uppdaterad
Publicerad

Högre lön för befintlig personal och en höjd ingångslön – det kräver tandsköterskor i ett pågående löneuppror som nu spridits till samtliga regioner i landet.

– Jag tycker om mitt jobb och trivs med kliniken och patienterna, men känner en frustration över att inte ha råd att jobba kvar om det inte blir en förändring när det gäller lönen, säger Anna Ekman-Brescia som är initiativtagare till upproret.

Anna Ekman-Brescia från Falun har tidigare arbetat som bland annat kvalitetsansvarig på ett städbolag, men valde att utbilda sig till tandsköterska. Hon blev färdig i januari 2022 och märkte direkt en skillnad i lön.

– Jag har gått ner 5 000 kronor jämfört med mitt senaste jobb.

Anna startade löneupproret för två månader sedan och det har nu spridits till samtliga regioner i Sverige. Förhoppningen är att det ska leda till högre löner, vilket Anna Ekman-Brescia i sin tur tror kan bidra till att fler kommer att välja att arbeta inom Folktandvården.

”De måste göra något seriöst”

Idag ligger ingångslönen i Sverige för tandsköterskor mellan 22 000 och 25 000 kronor. I Dalarna är den cirka 23 000 kronor, upproret vill att den ska höjas med 5 000 kronor.

– Vi har full förståelse för att tandsköterskor vill ha mer lön i det här tiderna med inflation, säger Anna Rinstad som är tillförordnad förvaltningschef på Folktandvården Dalarna.

Anna Rinstad tycker ändå att de har gjort åtgärder för tandsköterskornas lön.

Anna Rinstad, tf förvaltningschef på Folktandvården i Dalarna Foto: SVT

– Vi har prioriterat tandsköterskorna i de två senaste lönerevisionerna och det här året har vi prioriterat tandsköterskor med vidareutbildning, som till exempel operationstandsköterskor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.