Brist på tandläkare i Dalarna – Folktandvården hoppas att praktikanter från Riga ska återvända

Uppdaterad
Publicerad

Under sex veckor har studenter från ett universitet i Riga gjort sin tandläkarpraktik inom Folktandvården i Dalarna. Då det råder brist på tandläkare i länet är förhoppningen nu att flera av dem ska återvända till Dalarna för att jobba.

Det är första gången som studenter från Riga gör tandläkarpraktik inom Folktandvården i Dalarna. Totalt har 13 elever från Riga Strandins University i Lettland varit på olika kliniker i länet under sex veckor och de kommer från bland annat Tyskland, Sverige och Italien.

Hoppas att studenterna återvänder

Den här veckan avslutas studenternas praktik och förhoppningen är nu att flera av dem ska återvända till Dalarna för att jobba efter att de tagit examen i sommar. Innan de åker tillbaka till Riga kommer de att få information om jobb och språkkurs inom Folktandvården.

Tandvård i Dalarna

– Vi är beroende av att få in tandläkare även från andra länder, vi klarar inte att täcka underskottet med svenska resurser, säger Michaela Hedberg som är divisionchef i Folktandvården i Dalarna.

Utvärdering av universitetet

Folktandvården i Dalarna har sen tidigare samarbetsavtal med en högskola i Portugal som ett led i att försöka lösa tandläkarbristen.

En av de som praktiserat på Folktandvården i Ludvika är Charlotte Stute från Tyskland.

– Jag kan tänka mig att återvända för ett tag. I Tyskland är det mest privatkliniker som jobbar för att gå med vinst och inte tar sig tid för patienterna, det är en stor skillnad mot att jobba här inom Folktandvården, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvård i Dalarna

Mer i ämnet