I videoklippet berättar tandvårdschefen om hur samarbetet mellan länderna ska fungera i praktiken. Foto: Armando Franca (AP/TT)/Martina Holmberg (TT)

Portugal ska lösa Sveriges tandläkarbrist

Publicerad

Det råder brist på tandläkare i nästan alla regioner och landsting i Sverige. Nu vill Folktandvården locka fler tandläkare till Sverige, bland annat genom att skriva ett samarbetsavtal med en tandläkarhögskola i Lissabon i Portugal.

Folktandvården har redan ett gott samarbete med Portugal eftersom deras 5-åriga tandläkarutbildning är likvärdig den svenska. I och med avtalet ska nu även svenska professorer kunna föreläsa i Portugal.

Tandläkarstudenterna kan i sin tur kunna komma till Sverige för att göra sitt examensarbete, men de kommer även att erbjudas möjligheter till forskning i Sverige. Genom detta hoppas Folktandvården att de portugisiska tandläkarna ska bli så pass intresserade av Sverige att de ska stanna kvar och jobba här.

– Det blir en win-win-situation. De kan lära sig om vårt förebyggande arbete inom tandvården och för oss är det en möjlighet att marknadsföra sig som ett bra arbetsgivarland, säger Karin Gunnars Hellgren som är tandvårdschef vid Folktandvården Dalarna.

Svårt i glesbygdsområden

Portugal och Sverige har ungefär samma folkmängd, men i Portugal utbildas det dubbelt så många tandläkare per år, cirka 600 stycken. Där går många färdigutbildade tandläkare ut i arbetslöshet och då blir det ett alternativ att vända sig utomlands.

– Hade vi inte rekryterat utomlands, så hade vi inte kunnat uppfylla vårt uppdrag, varken till barn eller vuxna, förklarar Karin Gunnars Hellgren.

Varför har Sverige inte klarat av att utbilda egna tandläkare?

– Det är svårt att svara på. Vi måste få en debatt i Sverige om hur vi ska få tandvården att bli jämlik. Just nu kan vi kan inte erbjuda tandvård i glesbygdsområden, för tandläkarna som finns i Sverige räcker inte till idag.

I videoklippet berättar tandvårdschefen om hur samarbetet mellan länderna ska fungera i praktiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer