Foto: Martin Trygg

Här lär sig vårdpersonalen svenska

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Dalarna jobbar hårt med att locka till sig utländsk arbetskraft. Ett ess i rockärmen är den interna språkutbildningen som på ett halvår ger den kompetens som behövs.

På kompetenscentrum på sjätte våningen i huset på Tallbacken är det upprop. Eleverna kommer från olika länder, en så långt bort som Australien.

– Jag tror det kommer bli svårt, säger Cheron Grigor från Australien och skrattar.

Hon kom hit med sin man som kommer från Sverige.

– Vi har bott i Australien i 20 år så vi tyckte att det var dags att byta, säger hon.

Brist på personal

Nu läser hon svenska på Landstingets internutbildning för att kunna jobba inom landstinget. Och hennes kompetens är välkommen. Inom många yrken är det brist på personal, sjuksköterskor, läkare, kuratorer och tandläkare är bara några av de yrkesgrupper som man försöker locka till sig.

Maragreta Nordman är en av de som jobbar med att rekrytera arbetskraft utifrån.

– Vi har ju en fördel med vår interutbildning, säger hon.

LÄS ÄVEN: Dalarnas nya tandläkare drillas i Malung

Hård konkurrens

Men det är hård konkurens om personalen. Västra götaland är ett annat landsting som jobbar med att rekrytera utomlands och det finns fler. Och något samarbete mellan landstingen är det inte tal om.

– Man kan säga att det är konkurens ja, säger Maragareta Nordman.

Landstinget Dalarna har jobbat med denna typ av rekrytering i 15 år och i höst ska en vakant tjänst tillsättas för att få in ännu en rekryterare.

– Det är svårt att locka personal utanför storstäderna, då gäller det att vara attraktiv och det försöker vi vara med detta, säger Margareta Nordman.

LÄS ÄVEN: Tolv nya tandläkare redo att jobba i Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.