Region Norrbotten varnar för oannonserade hembesök av falska tandläkare. Foto: TT

Bara 2 av 14 tandläkare har fått sin legitimation

Uppdaterad
Publicerad

Bara 2 av 14 nya tandläkarna från Grekland och Portugal har fått sin tandläkarelegitimation och kan arbeta i länet. De skulle egentligen varit klara och ute i arbete i juni, men får vänta på att Socialstyrelsen handlägger deras ärenden – vilket kan ta upp till fyra månader.

Det är sedan i början av året som flera av de nya tandläkarna studerat svenska på Malungs folkhögskola; allt för att nå de språkliga krav som Socialstyrelsen ställer när gäller att få sin legitimation.

LÄS MER: Ny handledningsklinik ska locka fler tandläkare

Enligt Karin Gunnars Hellgren, som är förvaltningschef för folktandvården, så har tandläkarna fått godkänt men nu är det alltså myndigheten som sätter käpparna i hjulet.

– När de fick godkänt så skickade de genast in sina ansökningar  – men det som dröjer är att och vi väntar på tillstånd på att Socialstyrelsen ska godkänna deras legitimation.

– De vänder papper känner jag. Det skulle borde kunna gå fortare, säger Karin Gunnars Hellgren.

Har ni fått några svar på varför det tar tid?

– Nej, det har vi inte fått. Men de säger att de har handläggningstid på 3-4 månader.

Får inte jobba självständigt

Det råder tandläkarbrist i länet och tanken var att de 14 nya tandläkarna skulle vara klara och ute i tjänst nu i juni. Men hittills är det bara två som fått sin legitimation. Resten får gå bredvid andra tandläkare, berättar Hellgren.

– De får inte jobba självständigt, utan får bara göra vissa moment. Men det går inte att gå bredvid på alla på ställen eftersom vi inte har tandläkare så det räcker.

LÄS MER: Landstinget jagar ännu mer personal i Portugal

– Vi vill ju kunna erbjuda tandvård och har personalbrist.

Vad hade de 14 nya tandläkarna betytt för länet?

– Vi hade kunnat erbjuda vuxna mer tandvård om vi fått igång våra tandläkare som står här och väntar.

Fick inget besked om handläggningstiden

Att handläggningstiden hos Socialstyrelsen skulle vara just 3-4 månader var inget landstinget kände till.

– Det blev vi väldigt överraskade över. Vi har försökt att ansöka om tillfällig legitimation, men även där fick vi veta att det också skulle ta lika lång tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.