Tandvården jagar ännu mer personal i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Dalarna fortsätter att söka personal utomlands. I maj åker man på en ny rekryteringsresa till Portugal för att locka tandläkare och den här gången även tandhygienister.

En grupp med 20 portugisiska tandläkare har varit i Dalarna en tid och fått språkutbildning. De kommer att få sina legitimationer i juni och kan börja jobba under sommaren.

SE MER: Dalarnas nya tandläkare drillas i Malung

– Vi tycker att det gått mycket bra och därför använder vi våra kontakter i Portugal för att försöka rekrytera fler tandläkare men även fyra tandhygienister, säger tandvårdschefen i Dalarna Karin Gunnars Hellgren till SVT.

Behövs fler tandhygienister

Karin Gunnars Hellgren, tandvårdschef i Dalarna

– Situationen i länet har ljusnat betydligt och jag hoppas att vi kommer att vara fullbemannade vid nyår, säger hon.

LÄS MER: Ambulerande tandläkare ska täcka upp luckorna

På sikt finns dock behov av fler tandhygienister och Folktandvårderna i Dalarna, Västmanland, Gävleborg, Uppland och Värmland har uppvaktat Högskolan med önskemål om att hygienistutbildningen i Falun ska starta igen.

Låst fråga

Men Högskolan har inte råd att starta hygienistutbildning inom sitt ordinarie kursutbud och tandvården har inte råd att betala för en uppdragsutbildning. Därmed är den frågan ganska låst.

LÄS MER: Ny handledningsklinik ska locka tandläkarna till länet

– Vi för diskussioner på riksnivå för att få till en statligt finansierad tandhygienistutbildning inom Högskolans kursutbud. Men det är ett långsiktigt arbete, säger Karin Gunnars Hellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.