Tolv nya tandläkare redo att jobba i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

SVT Dalarna kunde tidigare berätta att endast 2 av 14 nya tandläkarna från Grekland och Portugal fått sin tandläkarlegitimation godkänd av Socialstyrelsen. Men nu har de övriga tolv tandläkarna fått klartecken och kan börja arbeta i länet.

Christiana Zogkou, som ursprungligen är från Grekland, fick sin tandläkarlegitimation med posten på torsdagen.

– Nu känns det ganska spännande, jag vill jobba nu och jag KAN jobba nu, säger Christiana till SVT Dalarna.

Hon och 13 andra tandläkare studerade svenska på Malungs folkhögskola, för att nå de språkliga krav som Socialstyrelsen ställer när det gäller att få sin legitimation, alla blev klara med utbildningen i juni.

Fick vänta på godkännande

På grund av långa handläggningstider hos Socialstyrelsen fick tolv av tandläkarna inte komma ut i arbete direkt, utan fick vänta på godkännande från myndigheten.

– För mig var det katastrof, tre månader för att få ett papper, det var jättekonstigt. Jag vet att de behöver tandläkare. Men tillslut gick allt bra, säger Christiana.

Men nu har alltså socialstyrelsen godkänt samtliga tandläkares ansökningar om legitimation och de tolv som väntade på besked kan nu ge sig ut i arbete.

”Nu kan vi öppna fler tidsbokningar”

Karin Gunnars Hellgren, förvaltningschef för Folktandvården, var öppet kritisk till att det skulle ta så lång tid att få legitimationerna godkända. Nu tycker att det känns jättebra att de nya tandläkarna nu kan sättas i arbete.

– Det här var ett väldigt positivt besked. Vi har haft det tufft, men nu kan vi äntligen öppna tidsbokningarna för annat än akut- och barntandvård, säger hon.

På grund av tandläkarbristen i Sverige har Folktandvården rekryterat personal från framförallt Portugal och Grekland. Folktandvården betalar då för språkundervisning på Malungs folkhögskola under åtta månader. Kravet därefter är att de nyrekryterade tandläkarna jobbar aktivt i minst tre år.

LÄS MER: Bara 2 av 14 tandläkare har fått sin legitimation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.