Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så många tandläkare saknas i länet – se mer i videon. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Lättare att rekrytera tandläkare i Dalarna: ”Läget bättre än för ett år sedan”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt brist på tandläkare i Dalarna men för första gången på flera år syns nu en ljusning. Alla kliniker inom Folktandvården i länet har nu tandläkare på plats minst någon gång i veckan.

Det efter ett beslut i Tandvårdsnämnden som gjort det lättare att rekrytera tandläkare.

– Vi har fortfarande brist på tandläkare inom Folktandvården i Dalarna, men jämfört med för ett år sedan ser det betydligt bättre ut, säger Michaela Hedberg, divisionschef inom Folktandvården.

Senast i höstas rapporterade SVT Dalarna om tandläkarbrist i både länet och övriga Sverige. Tandläkarna som nu rekryterats kommer både från svenska och utländska tandläkarhögskolor.

Tandvård i Dalarna

Får jobba med fler behandlingar

Beslutet, som Tandvårdsnämnden tog för ett år sedan, gör det möjligt att frångå den prioriteringsordning som gällt kring behandlingar en tandläkare ska göra. Något som gjort det lättare att rekrytera.

– Jobbet har kunnat bli ganska enahanda, till exempel att man ägnat sig åt enbart akut tandvård eller tandvård för barn och unga. Men när man inte längre behöver gå enligt ordningen så får man jobba med alla typer av behandlingar som man är utbildad för och inte tappar kompetens.

Så många tandläkare saknas i dagsläget – ser mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvård i Dalarna

Mer i ämnet