Så ska tandläkare lockas till Dalarna – Folktandvården satsar på fler vuxenpatienter

Uppdaterad
Publicerad

Tandvårdsnämnden i Region Dalarna antog på torsdagen ett förslag om nya arbetssätt som man hoppas ska kunna locka fler tandläkare till länet. Bland annat kommer en del barn att få stå tillbaka för att ge fler vuxna patienter att få tid i verksamheten. Något som efterfrågats av tandläkare.

 – Vi hoppas kunna behålla personal och rekrytera ny personal, säger Göte Persson (C), ordförande i tandvårdsnämnden.

Folktandvården har under en lång tid haft fokus på barntandvård. Något som gjort att man tappat kompetens när det gäller vuxentandvård. Folktandvården har därmed setts som mindre attraktiv bland många tandläkare.

Tandvård i Dalarna

– Vi vill ge vår personal möjlighet att arbeta med mer än barn. Genom att ha längre tid mellan kontrollerna för barn med god tandhälsa kan vi få möjlighet att ta oss an fler vuxna patienter vilket är nödvändigt för att behålla kompetensen, säger Göte Persson.

Nämnden hoppas nu att Regionfullmäktige ska sanktionera det nya arbetssättet så att det kan införas redan i sommar.

I klippet berättar tandläkaren och divisionschefen Michaela Hedberg om vilka barn som får stå tillbaka när folktandvården tar in fler vuxna patienter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvård i Dalarna

Mer i ämnet