Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känner maktlöshet” – hör förvaltningschefens svar när Anna Ekman-Brescia lämnar över underskrifterna från ”Tandsköterskeupproret”. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Här lämnas tandsköterskornas protest över i Dalarna – kräver högre lön

Publicerad

På fredagen lämnade tandsköterskor över hela landet in underskrifter från ”Tandsköterskeupproret 2023” – ett uppror som Anna Ekman-Brescia från Falun startade för att få upp lönerna för tandsköterskor inom Folktandvården. 

– Jag kände en stor frustration att trivas på jobbet men kommer inte ha råd att jobba kvar om det inte blir förändringar, säger Anna Ekman-Brescia.

På flourtantens dag, den 1 September lämnades de 21 regionala namninsamlingarna över till regionerna runt om i landet. 

– Det är väldigt roligt att det har blivit en sådan stor uppslutning, och jag tror det är för att det behövs. Många säger att om inget händer nu så tänker de säga upp sig, vilket är väldigt tråkigt för jag vet att folk vill jobba men det går inte att leva på den lön som är idag, säger Anna Ekman-Brescia.

Kräver flera tusen mer i lön

Från anställda inom Folktandvården och specialisttandvården i Dalarna lämnades 401 underskrifter över till Karin Gunnars Hellgren som är förvaltningschef för tandvården i Region Dalarna.

Idag ligger ingångslönen i Sverige för tandsköterskor mellan 22 000 och 25 000 kronor – i Dalarna är den cirka 23 000 kronor. Upproret vill att den nationella ingångslönen ska vara minst 28000 kronor.

– Det är inte möjligt med de kraven idag, det är en större fråga än tandsköterskorna. Det handlar om hur andra yrkesgrupper i regionen är lönesatta, så man behöver ta ett helhetsgrepp. Det är en fråga som diskuteras i hela regionen, säger förvaltningschefen Karin Gunnars Hellgren.

I klippet: Se hur hon reagerar när hon tar emot tandsköterskornas lista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.