”Aldrig tidigare har vi haft så många här men det har också blivit en utmaning för oss” Foto: Arkiv

Besöksrekord vid Fulujället kan bli ett miljöproblem

Uppdaterad
Publicerad

Fulufjällets nationalpark i nordvästra Dalarna har slagit nytt besöksrekord med 33.000 gäster i parkens naturrum i år.

Fler besökare betyder också ökade problem med slitage på den ömtåliga naturen. Så nu ska länsstyrelsen försöka sprida turisterna mer i det vidsträckta området.

– Aldrig tidigare har vi haft så många här men det har också blivit en utmaning för oss. Alla kommer till nästan samma ställe och det sliter på nationalparken, säger Jakob Ebner vid länsstyrelsen i Dalarna som förvaltar nationalparken på uppdrag av naturvårdsverket.

Njupeskär lockar

Det är Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall, som främst lockar folk till Fulufjället.

Det senaste året har 33.000 gäster besökt Naturrum som är nationalparkens central och som ligger intill vattenfallet. Så många har aldrig besökt området tidigare.

Fulufjället blev nationalpark år 2002

Fulufjället har blivit nationalpark just för att det är unik fjällmiljö där. I dag kan alltså det ökande antalet besökare bli ett problem för miljön. Stigar och annat slits helt enkelt för hårt.

Därför försöker nu länsstyrelsen att sprida besökarna mer i den vidsträckta parken. Fulufjället är ett stort område, tre mil långt och en mil brett, men de allra flesta turister besöker just det lilla området runt Njupeskär i den ostligaste delen av nationalparken.

Parken har över landsgränsen

Sedan några år är också Fulufjället på den norska sidan nationalpark. Den delen ligger betydligt längre västerut.

 – Det gör att vi kan samarbeta med Norge och få fler entréer in i parken – från den norska sidan. Vi kan få extra besökare från till exempel England som det satsas mycket på från området runt Trysil, säger Jakob Ebner.

Fiskemöjligheter

Det finns redan i dag en del besökare som söker sig till området mitt på fjället, intill sjöarna Rösjön och Harrsjön. Där finns övernattningsstugor och möjligheter till fint fiske.

Men det är betydligt färre som söker sig dit än till området runt Njupeskär.

Söker nu en ny entreprenör

Den entreprenör som drivit anläggningarna vid Rösjön och Harrsjön ska sluta efter 15 år och länsstyrelsen söker nu en ny entreprenör.

 – Vi hoppas mycket på den nya entreprenören. Det ska vara en som kan förklara upplevelserna i parken och vara bra på guidning. Det är bra om vi kan få en slags central för nationalparken också mitt på fjället, säger Jakob Ebner.

TV: Se inslaget om Fulufjället här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.