Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny Brindbergs från fackförbundet Sveriges lärare berätta om hur hon tror att besparingarna kommer drabba personal och barn i skolan. Foto: Sofie Lind/SVT

Besparingsförslaget: 18 tjänster bort från skolan i Malung-Sälens kommun

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun måste spara närmare 50 miljoner kronor, varav 29 miljoner genom personalneddragningar.

För skolorna i kommunen är förslaget att 18 tjänster ska bort. Nu oroas fackförbundet Sveriges lärare för konsekvenserna.

– Det är tydligt att tjänster ska bort, men vi vet fortfarande inte vilka eller var, säger Jenny Brindbergs, lokal ordförande för fackförbundet Sveriges lärare i Malung-Sälens kommun. 

När vi träffar Jenny Brindbergs har hon precis varit på ett informationsmöte med kommunen och fått veta att förslaget är att spara in 4 tjänster i förskolan, och 14 i grundskolan.

– Det är bland annat elevassistenter som man planerar att ta bort, berättar hon.

Oklart hur besparingar påverkar

Exakt hur verksamheten påverkas av besparingarna är för tidigt att säga, men Jenny Brindbergs är orolig för vad det kommer att innebära för skolan. 

– Om inte vi kan ge resurser så att de kommer igenom skolan och har en bra skolgång, då skickar vi ju dem vidare till socialförvaltningen att ta vid – och de går också back.

Kommer att märkas

Även Erik Gustafsson (M), ordförande barn- och ungdomsnämnden, i Malung-Sälens kommun som varit med och fattat beslutet tror att det kommer att få konsekvenser.

– Det kommer ju märkas av för den personal som är kvar. Det kanske blir lite jobbigare helt enkelt.

 Han säger att han ser bekymmersamt på besparingen men att kommunen måste hitta nya arbetssätt. I förslaget ligger också att slå ihop rektorsområden och minska antalet rektorer.

– Vi har ju trots allt bara de pengar vi har och då gäller det att vi använder dem på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.