Fredrik Lundgren nappar på lärarprojektet i Dalarna. Foto: Ann Wollner/SVT

Unikt projekt: Lockar lärarstudenter med lön på 18.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Lärarkrisen är akut och det behövs 77.000 nya lärare och förskollärare de kommande fem åren, enligt Skolverket.

I ett unikt projekt i Dalarna har ett antal kommuner därför gått samman och betalar ut lön till studenter för att locka fler att bli lärare.

– Vissa dagar vaknar jag och tänker – vad har jag gjort? Men så fort jag får stå i ett klassrum så är det roligt igen. Och känns rätt! säger Fredrik Lundgren.

Han är en av dem som sadlat om mitt i livet – från bank- och finansvärlden till skolan.

– Det är tufft att börja plugga igen, berättar han. Och lite läskigt.

Slipper studielån

60 studenter utbildas nu till lärare vid högskolan i Dalarna i ett projektet som är det första i sitt slag.

De jobbar tre dagar i veckan i en skola, studerar på högskolan en dag och har tid för egna studier en dag.

Studenterna får en lön på runt 18.000 kronor i månaden och slipper ta studielån, något som var helt nödvändigt för Fredrik Lundgren.

– Jag skulle aldrig ha tagit studielån en gång till. Jag har ju blivit av med dom en gång. Annars hade jag inte haft råd, och jag hade inte kunnat kräva det av familjen heller, säger han.

Hoppas att lärarna stannar i kommunen

Tio kommuner deltar i projektet. För Faluns del handlar det om en satsning på 1,2 miljoner kronor och det är pengar man räknar med och hoppas få tillbaka.

– Vi kan inte låsa ungdomarna till vår kommun, säger Johan Svedmark som är en av skolcheferna i Falun. Men vi kan visa att vi är en god arbetsgivare.

Så ni hoppas att de stannar i kommunen?

– Ja, det gör vi.

Hopp om framtiden

Mycket har förändrats sen Fredrik Lundgren själv gick i skolan. I dag är stämningen inte lika auktoritär och ungdomarna är frimodigare.

Och han vet hur han vill vara som lärare.

– Jag vill att dom ska våga säga vad de tycker och tänker och att de känner ett engagemang precis som jag gör. Att jag får med mig dom på tåget och att vi har kul tillsammans. Vi är ju ett lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.