Hör räddningschef Per Hampus om vikten av att använda bälte i bussen. Foto: Patrik Qvicker, SVT

Bilbälten vid bussolyckorna i norra Dalarna räddade liv

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har närmare 60 personer varit inblandade i olika bussolyckor i norra Dalarna. Men bara en enda person har skadats vid olyckorna – och det var den enda som inte hade bilbältet på sig.

– Det här visar hur viktigt det är att ha bältet på sig, säger Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälen.

En buss gick av Vasaloppsvägen öster om Fiskarheden för två veckor sedan. En person skadades och det var den enda av de fem passagerarna som inte hade bälte på sig.

Ännu en buss körde av vägen i Särna i förra veckan. Trots att den olyckan var allvarligare skadades inte en enda av de 54 passagerarna. Samtliga där hade bilbälte på sig.

”Visar hur viktigt det är”

Det här betyder att nästan 60 personer varit inblandade i olika bussolyckor i norra Dalarna på en vecka – men att den enda person som skadade sig var också den enda som inte hade satt på sig bältet.

– Det här visar hur viktigt det är med bältesanvändning i buss, säger Per Hampus. I dag är det normalt kanske i bästa fall 60 procent som har bälte på sig, och det är 40 procent för lite.

Större chans att klara sig

Flera utredningar visar att det är betydligt större chans att klara sig vid en bussolycka om man har bältet på sig.

Vid olyckan i Ängelsberg utanför Fagersta 2003 dödades sex personer. Bara 2 av de 49 passagerarna i bussen var bältade. Utanför Arboga omkom 2006 nio personer i den värsta bussolyckan i landet hittills. 60 procent av resenärerna saknade bälte där.

Vid den stora bussolyckan utanför Sveg 2017 dödades tre barn. Också där hade bara 40 procent av passagerarna bälte på sig.

Lag på att ha bälte

Det är lag på att ha bälte i bussar sedan 20 år tillbaka. Sedan i höstas är det dessutom lag på att busschauffören ska informera passagerarna om bältestvånget, något som chauffören innan olyckan i Särna påminde om flera gånger under hela färden från Västsverige. Och det gav alltså reslutat.

– Man tror att det går bra i en stor buss, men det är så lätt att flyga ur och hamna under bussen, då kläms man lätt ihjäl, säger Per Hampus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.