Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte alltid ett fordon måste omregistreras, utan det beror på vad som byggts och ändrats – men det kan finnas fördelar med det, menar besiktningsingenjören Martin Holmgren. I klippet listar han vad som är viktigt att tänka på. Foto: Sofie Lind/SVT

Bilbesiktningen: Tre saker att tänka på när personbilen blir till husbil

Uppdaterad
Publicerad

På bilbesiktningar märker man att allt fler bygger om sina fordon till husbilar och även registrerar om dem.

Martin Holmgren, som arbetar som besiktningsingenjör i Falun och Mora, träffar fler och fler som byggt om sina bilar och kommer till besiktningen för att omregistrera fordonen.

– Ja, det märks att det finns ett intresse och att ”camperlife” som gäller för många. En del vill kunna bo en längre period – eller de som bara vill ut i skogen och bo lite enkelt, säger Martin Holmgren.

Omregistrering behövs inte alltid

Det är inte alltid en omregistrering behövs, men besiktningen kan kräva att det görs beroende på vad fordonet ska användas till och vad som byggts.

Martin Holmgren menar att det kan finnas flera fördelar med en omregistrering – och det finns även en del saker att tänka på när det ska göras.

”Kylskåp och spis ska till exempel vara fastmonterat” – i klippet får du fler tips av Martin Holmgren kring vad som kan vara bra att tänka på när ombyggda ”campervans” registreras som husbilar.

SÅ MÅNGA FORDON HAR OMREGISTRERATS TILL HUSBIL

Lastbilar/bussar till husbilar:

2018, 164 st

2019, 187 st

2020, 264 st

2021, 441 st

2022, 446 st

Personbilar till husbilar:

2018, 21 st

2019, 18 st

2020 , 9 st

2021, 48 st

2022, 44 st

Källa: Transportstyrelsen, Trafikanalys

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.