Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hade ambitioner och youtube”, säger Joel om hans och Indras val att bygga en campervan utan någon tidigare erfarenhet – se mer från deras campervan i klippet. Foto: Sofie Lind/SVT

Indra och Joel väljer livet på hjul – allt fler bygger campervans

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler fordon har registrerats om till husbilar de senaste åren, framför allt gäller det egenbyggda campervans. Några som valt att både resa – och bo permanent i sitt fordon – är Indra och Joel.

– Ens privatliv blir lite annorlunda såklart, då man måste vara okej med att vara samma ”blobb” litegrann, förklarar Joel Larsson.

Indra Åkerblom och Joel Larsson beslutade sig under pandemin för att köpa en skåpbil, bygga om fordonet till en husbil och ge sig ut på vägarna runt om i Europa.

Båda är från Göteborg från början och har precis köpt en fastighet utanför Tyngsjö i Västerdalarna, men bor fortfarande i sin ombyggda husbil – eller campervan som det också kallas.

– Vi har märkt att flera vänner har valt att skaffa campervans men också att ”bara slänga in en madrass i bakluckan” blivit större. Det märks även att fler kommer på campervan-träffar, säger Indra Åkerblom.

”Allt löser sig”

De har varit med om flera motgångar i samband med livet i husbilen, som när hela motorn rasade. Fast alla utmaningar har också lärt dem en mängd saker.

– Allt löser sig och vid det här laget har vi blivit ganska hårdhudade när det gäller utmaningar, säger Indra Åkerblom.

”Ett tips är att låna en campervan och testa ifall det är något för dig” – se mer från Indras och Joels ombyggda skåpbil i videoklippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tipsar Indra och Joel om att tänk på vikten när man bygger en campervan – både när det gäller byggmaterial och vad du ska ha med dig. Foto: Sofie Lind/SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett annat tips kan vara hänglås och galler – säkerhet viktigt i campervans. Foto: Sofie Lind/SVT

Så många fordon har omregistrerats till husbil

Lastbilar/bussar till husbilar:

2018, 164 st

2019, 187 st

2020, 264 st

2021, 441 st

2022, 446 st

Personbilar till husbilar:

2018, 21 st

2019, 18 st

2020 , 9 st

2021, 48 st

2022, 44 st

Källa: Transportstyrelsen, Trafikanalys

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.