Spela klippet för att se hur Alice lever i sin skåpbil. Foto: SVT/Koll på klimatet

Alice Törne lever ”vanlife” i sin skåpbil – året runt

Uppdaterad
Publicerad

Alice Törne, 22, var trött på de höga hyrorna i Stockholm och bestämde sig för att uppfylla sin dröm om att leva ”vanlife”. Nu bor hon i en skåpbil och lever minimalistiskt.

– Det var ingen större omställning, säger hon.

Idag har det gått ett år sedan Alice gjorde om sin skåpbil till ett hem. I serien ”Koll på klimatet” berättar hon hur det är att leva på så få kvadratmeter och hur hon trivs med att leva minimalistiskt.

– Det var ingen större omställning eftersom jag drömt om det så länge, säger hon.

Tänker på klimatet

Den nya livsstilen har bidragit till att hon lever mer hållbart och sparsamt. Sedan hon flyttade in i skåpbilen äter hon nästan enbart vegetariskt, har bättre koll på hur mycket el och vatten som hon gör av med samt överväger sina inköp mer noggrant.

– Man får göra det man kan för miljön utifrån sina egna förutsättningar, säger hon.

Din livsstil bidrar till att du kör mer bil än många andra. Hur ser du på det?

– Med det här levnadssättet har jag möjlighet att resa mer hållbart och långsamt. Istället för många korta resor så kan jag istället vara en längre tid på en plats.

I “Koll på klimatet” får vi möta ett gäng människor med helt olika förhållningssätt till klimatförändringarna. Serien finns att se på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.