Visa alla (4)

Följ med in i bussen – familjen visar upp sitt nya hem

Publicerad

En del människor är trötta på vardagen och fantiserar om en större frihet i sina liv. Vi träffar en småbarnsfamilj från Norrköping som förverkligar sin dröm. De har precis flyttat in i sin husbil.

På endast fyra kvadrat ska två vuxna och två barn leva och bo under sommaren.

– Efter en famljekris där min syster plötsligt gick bort så ville vi göra något helt annat. Vi kände att det inte var värt att leva så här och fastna i ekorrhjulet, säger Amalia Braunsthal.

”Jag ser fram emot enkelheten”   

Amalia, Robin och deras två små barn – Sixten 5 år och Hedda 2 år, är vid vårt besök på väg att flytta in i den begagnade och ombyggda Volkswagen-bussen från 80-talet. Vägen dit har bestått av att renovera och fixa till den ”rullande” bostaden.

Sin lägenhet har de hyrt ut och nu är planen att åka runt i Sverige och Norge under minst två månader.

– Jag hoppas vi kommer att känna friheten. Men jag vet också att det kommer bli jobbigt med ungarna, trångt, varmt och kallt – men det är det som är charmen, säger Robin Lundström.  

– Jag ser fram emot enkelheten. Att äga endast det du behöver. Jag tror det blir rörigt av alla prylar vi har omkring oss idag, säger Amalia.

I klippet berättar familjen mer om vilka utmaningar som väntar:

I klippet berättar familjen mer om vilka utmaningar som de står inför. Foto: SVT//Christian S Zetterdahl

Bo på fyra kvadrat

Att leva i en van på knappt fyra kvadrat, utan tvättmaskin och utan toalett, kommer inte vara någon dans på rosor – framförallt inte med två små barn. Och det finns de som har reagerat på deras beslut och rynkat på näsan.

– De allra flesta reaktionerna har varit positiva och folk tycker det är kul och coolt det vi gör. Men sedan finns det andra som är lite mer skeptiska och tycker att vi går lite för mycket utanför boxen, säger Amalia.

Var är tv-spelet?

Femårige Sixten klättrar runt i bussen. Han tycker att det ska bli mysigt att bo i sitt nya ”rullande” hem. Men han vill gärna ha en sak.

– Jag vill ha tv-spel och en tv i bussen, säger han, och pappa Robin nickar instämmande.

– Nej, där har vi lite delade meningar, så vi får se, säger Amalia Braunsthal.

Femårige Sixten leker glasskiosk i sitt nya hem. Foto: SVT//Christian S Zetterdahl

Se i klippet ovanför när Robin Lundström visar runt i familjens husbuss. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet