– Det ska finnas två namngivna kvinnor som samtalar med varandra, om något annat än män, säger Roger Thollin, filmansvarig på Gävle kommun.
– Man tycker att det vore en självklarhet, men det är faktiskt väldigt få filmer som klarar det, säger han.
Avatar, den senaste Hobbit-filmen och så Whiplash, som har premiär under fredagen, och har fått hela fem Oscars-nomineringar, är tre storfilmer i mängden, som inte klarar Bechdel-testet.
Och tänk efter själv; när såg du senaste en film där minst två namngivna kvinnor pratade med varandra, om något annat än män?
Bio 7:an är Gävle kommuns biograf. Här visas smalare och mindre kända filmer. Sedan en tid tillbaka A-märker bion alla filmer som visas. Ett stort A betyder att filmen är godkänd enligt Bechdel-testet, vilket i sin tur gör att besökaren har möjligheten att göra ett mer medvetet val när hon eller han nästa gång sätter sig i biosalongen.
– Man ska få en igenkänningsfaktor även som till exempel ung kvinna. Och kvinnor pratar ju om annat än män när de diskuterar, säger Roger Thollin.
Men tror du att biobesökarna bryr sig om A-märkningen?
– Det är nog både och, men det fungerar ju också som en lucköppnare. För det är många som inte tänker på det här. Nästa gång man står i valet och kvalet och ska välja bio kan man ju tänka på det här och välja en film som är A-märk, säger Roger Thollin.