Dalhalla, sommarturné 2014. Foto: Kristofer Sandberg

”Fantastiskt att få vara profet i sitt eget hemland”

I huvudet känner sig vansbrosonen Björn Skifs fortfarande som 32 år, men just idag fyller han faktiskt 70 år.

 –  Man är ju fortfarande intresserad av samma saker och man har kanske inte blivit mycket klokare, säger han till SVT Nyheter Dalarna och menar att han fortfarande hittar på en del bus och hyss. Det har inget med åldern att göra.

LÄS MER: Skicka grattishälsning och dela med dig av ditt bästa minne med Skifs här

Blir en lugn födelsedag

Födelsedagen ska han fira med sina närmaste vänner och familjen. 

– Vi planerar att gå på något fashionabelt ställe och äta en bit mat. Huvudsaken är att jag får träffa sönerna, familjen och svärföräldrarna. Så det blir ganska lugnt.

”Fantastiskt att få vara profet i sitt eget hemland”

På hemmaorten i Vansbro däremot, så kommer 70-åringen att firas stort. Där kommer man nämligen öppna en jubilemsutställning till hans ära den 30:e september.

– Det är en fantastisk ära för mig naturligtvis att få sådan uppmärksamhet. Sen har jag ju hört att det planeras en konsert med mina grejer till hösten också och det är ju fantastiskt att få vara profet i sitt eget hemland så att säga.

LÄS MER: Firas stort i Vansbro med egen utställning och konsert

Profeten själv planerar att besöka konserterna, som ska hållas i Vansbro teater den 30 september och 1 oktober, men något nummer från huvudpersonen kommer nog inte bli aktuellt, men helt säker är han inte. 

– Jag ska bara bli underhållen för en gång skull, hoppas jag i alla fall.. så tror jag att det är tänkt, jag vet inte.

Kommer inte bli pensionär än

Björn Skifs sjunger ”Det blir alltid värre framåt natten” i Melodifestivalen 1978. Foto: KENNETH THORÉN

Ja, vi får väl se hur det blir, för det verkar nog ändå som att han har svårt att hålla sig borta från scenen. För när SVT Nyheter Dalarna frågar om han inte tänkt gå i pension snart, nu när han är 70 år och allt, så svarar han att han inte kommer att göra det före 2018 i alla fall.

– Men jag tror knappast att det blir då heller om jag ska vara ärlig.

– Det här är ju mitt liv, det är ju ett sätt att leva och jag får ju pyssla med det bästa jag vet. Och det kommer ju naturligtvis bli väldigt svårt att släppa. Man kanske får trappa ner lite försiktigt så att man själv inte märker att man lägger av, säger han.

Önskar sig samma sak varje år

Till 70-årsdagen önskar sig Björn Skifs samma sak som han har gjort varje födelsedag. Men det verkar inte som att den önskningen kommer att slå in i år.

–  Bra väder och så pass varmt att vi skulle kunna ha en picknick ute i det gröna, det har jag önskat mig de senaste 20 eller 30 åren. Det är lite vanskligt, men det är inte alltid önskningar slår in annars heller så man får ju bara hoppas att vädrets makter är på min sida någon gång. Något år här och där har de varit det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer