Björn Skifs under ett uppträdande med bandet Blue Swede, som fick en stor hit med låten ”Hooked on a Feeling”. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Skifs firas stort hemma i Vansbro då han fyller 70 år

På torsdagen den 20 april, så fyller artisten Björn Skifs 70 år. I månadsskiftet september-oktober kommer han att firas hemma i Vansbro.

I Medborgarhuset i Vansbro öppnas en jubileumsutställning lördag den 30:e september. På utställningen kommer man bland annat att visa prylar som delades ut till medlemmarna i Slam Creepers fan club och även en mockajacka med fransar som Björn Skifs hade under Slam Creepers-tiden.

LÄS MER: Skicka din grattishälsning och dela ditt Björn Skifs-minne här!

Samma helg, den 30 september och 1 oktober, ges tre föreställningar av en hyllningskonsert på Vansbro teater. Det är lokala artister som ska tolka Björn Skifs låtar och han själv har lovat att sitta på första parkett.

Debuterade i Eldforsens Folkets hus

Åsa Larsson, som är projektledare för firandet i Vansbro, säger att Björn Skifs under åren betytt oerhört mycket för sin hemort:

– Han är en jättfin ambassadör för sin hembygd, han pratar alltid gott om Vansbro.

Redan som barn gjorde Björn Skifs scendebut. Det var i Eldforsens folkets hus i en lokalrevy som hans pappa Anders var ansvarig för.  Där medverkade också Björns mamma och hans syster Rosita. 1962 bildade han Slam Creepers och på den vägen är det fortfarande.

Lasse Berghagen, Björn Skifs och Karin Falck medverkade i jubileumsprogrammet när SVT firade 60 år. Foto: Martina Holmberg/SVT

”Det blir bara värre framåt natten”

Fyra gånger har han deltagit i Melodifestivalen. Två gånger har han vunnit och fått representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Första gången var 1978 i Paris då han tävlade med Peter Himmelstrands ”Det blir bara värre framåt natten” och slutade på fjortonde plats.

LÄS MER: Intervju med Skifs – önskar sig samma sak varje år

Andra gången var 1981 då han tävlade i Dublin med ”Fångad i en dröm” och kom på tionde plats. Den låten skrev Björn Skifs tillsammans med Bengt Palmers.

”Hooked on a feeling”

1972 bildades Blåblus, där Björn Skifs var sångare. Deras ”Hooked on a feeling” kom etta på Billboard-listan i USA i april 1974 – en låt som även fick ett uppsving förra ett par år sedan, då den amerikanska Hollywood-filmen Guardians of The Galaxy valde att ha den som ledmotiv i filmen.

Björn Skifs under ett uppträdande med bandet Blue Swede, som fick en stor hit med låten ”Hooked on a Feeling”. Foto: SVT

Krogshower i Stockholm och sommarföreställningarna Speldosa på Olnispagården i Sälen har han också hunnit med.

Liksom skådespeleri i filmer som Strul och Joker. Allsång på Skansen Gäster med gester och Skavlan är exempel på SVT-program som han medverkat i.

Den här uppräkningen är bara en bråkdel av hans långa artistliv som fortsätter. Under våren har han bland annat kört ”Skifs lite nu och då” på Göta Lejon i Stockholm. Den föreställningen tas upp igen i oktober.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer