Arkivbild. Foto: JESSICA GOW / TT

Björnhona med unge skjutna och jägare attackerad – två jaktbrott anmälda i Rättviks kommun

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen fick polisen in anmälningar om två händelser som utreds som jaktbrott. Båda ska ha skett i Rättviks kommun.

Vid 06-tiden ska en jägare, en man i 55-årsåldern, blivit attackerad av en björn. Enligt polisen avlivades björnen och var död på platsen när de kom dit. Björnen har tagits i beslag av polisen.

Mannen ska ha fått föras till Falu lasarett med skador på huvud och armar.

Björnar i Dalarna

– Men han har klarat sig någorlunda, det kunde ha gått värre, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisen i region Bergslagen.

Enligt Öhman är mannen misstänkt för jaktbrott och utredningen leds av åklagare. I övrigt är han förtegen om händelsen.

Björnhona med unge skjutna

I det andra fallet handlar det om en björnhona med en unge som ska ha skjutits. Polisen fick in ärendet från länsstyrelsen vid 11.42. 

Enligt Mats Öhman på polisen, så ska det handla om ett misstag.

– Ja, det är inte så att någon har skjutit på dem i smyg, det var ett misstag. Men det är likförbannat ett misstänkt jaktbrott som ska utredas.

Både honan och ungen ska ha skjutits och dött, enligt polisen. Jägaren som sköt ska själv ha ringt in och anmält händelsen, berättar Marie Edvall som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

– Men i länsstyrelsens beslut gällande björnjakt så står det under villkoren att man inte får fälla en hona som åtföljs av unge och inte heller en unge som åtföljs av hona. Det är ett brott mot villkoren, säger hon.

Utredning pågår

Båda händelserna utreds som misstänkta jaktbrott och förundersökningar pågår. Men om det var mannen som blev attackerad av björnen som är misstänkt för jaktbrottet tänker inte åklagare Åse Schoultz, som är förundersökningsledare, kommentera.

– Nej, jag har inga kommentarer. Du får återkomma, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet