I dag startar årets björnjakt – men inte i Norrbotten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

33 björnar fällda i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

I måndags startade årets björnjakt i Dalarna och på onsdagskvällen rapporterade Länsstyrelsen Dalarna att jakten nu avslutats i område två.

Björnjakten är uppdelad i fyra områden runtom i länet, där den mellersta delen har störst kvot.

I område ett återstår sju björnar. I område två är jakten alltså avslutad, där 30 björnar fällts. Området sträcker sig från Sälenfjällen, tvärs över Siljan och slutar i de norra delarna av Falu kommun.

Enligt Marie Edvall, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna är det inte något snabbare jaktförlopp än tidigare.

– Men det har gått fortare och fortare för varje år, men om vi ska jämföra med förra året så är det ungefär lika. Det brukar gå snabbt i område två, det är också flest björnar i det området, berättar Marie Edvall.

I område tre återstår sex björnar, eller två vuxna honor över 80 kg. I område fyra återstår två björnar, eller en vuxen hona över 80 kg enligt Länsstyrelsen Dalarnas senaste uppgifter.

Licensjakten på björn pågår till och med till 15 oktober eller tills sista björnen är fälld. Totalt får 48 björnar skjutas i Dalarna.

Här får de 48 björnarna skjutas i Dalarna. Jakten pågår i hela länet och är uppdelad i fyra sektioner där det mellersta området som sträcker sig från Sälenfjällen, tvärs över Siljan och slutar i de norra delarna av Falu kommun, är det största. Här får 30 björnar skjutas. I fjälltrakterna och i Västerdalarna får 8 björnar skjutas per område och i de södra delarna får 2 djur skjutas. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet