Hör besiktningsledaren Arne Söderberg berätta varför man infört två besiktningsstationer i länet Foto: Gunilla Wikström/SVT/Montage

Björnjakten – viktigt med noga besiktning och snabb hantering

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Dalarna har infört speciella besiktningsstationer för björnjakten. Allt från ålder, kön och vikt måste kontrolleras.

– Björnar ruttnar ganska fort så därför måste man vara effektiv och ha en snabb hantering, säger Arne Söderberg som är en av flera besiktningsmän på Länsstyrelsen Dalarna.

– Vi har inför besiktningsstationer i år vilket effektiviserar arbetet med att besiktiga den skjutna björnen.

Björnar i Dalarna

En besiktningsstation finns i Lima i den norra länsdelen och en i Lenåsen i Boda strax utanför Rättvik.

Tar en del prover

– Vi måste kontrollera ålder, kön, vikt när de är skjutna, var de skjutits, hur det gått till och av vem som skjutit, bland annat.

Så det är en hel del som ska kontrolleras säger Arne Söderberg.

Man tar även en hel del prover på den döda björnen för forskning. Allt rapporteras sen in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Under söndagsmorgonen rapporterades det om att endast sex björnar till får skjutas i Dalarnas län. Totalt får 48 björnar skjutas i Dalarna i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet