Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har ofta långa kötider och på det här sättet får vi tillgång till fler exemplar”. Hör bibliotekschefen i Falun om omställningen som ska göra att länsborna får tillgång till Dalarnas alla bibliotek. Foto: Niki Werning/SVT

Boklånare i Dalarna får tillgång till länets alla bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Folkbiblioteken i Dalarna blir Dalabiblioteken, nu kommer länsborna få tillgång till böcker i länets alla 15 bibliotek.

– Om du till exempel ser en bok i Orsa så kan du reservera den där och då kan du hämta ut den här inom några dagar, säger Karin Hane, bibliotekschef på biblioteket i Falun.

Först ut är biblioteket i Falun, under måndag, tisdag och onsdag håller de stängt. När de slår upp dörrarna på torsdagen kommer det nya systemet vara i gång, med en gemensam hemsida för alla biblioteken i länet.

– Det har tagit sin tid. Nu blir det äntligen på riktigt och det ska bli spännande och se vad som fungerar och vad som kommer krångla, säger Karin Hane.

Färdigt till sommaren

De övriga biblioteken i länet kommer successivt ansluta till det nya systemet och under sommaren ska det ha dragit igång på riktigt. Förhoppningen är att bibliotek med större utbud ska tillgängliggöras för alla kommunerna. Samtidigt hoppas man avlasta väntetiderna på populära böcker.

– Vi har ofta långa kötider och på det här sättet får vi tillgång till fler exemplar. Jag tror att Dalarnas invånare kommer märka av det här som en stor förbättring, säger Karin Hane.

Hör bibliotekschefen om omställningen i klippet.

Öppningsdatum för Dalarnas bibliotek:

Falun 26/1

Hedemora 16/2

Avesta 23/2

Ludvika 2/3

Smedjebacken 9/3

Mora, Orsa och Älvdalen 16/3

Rättvik 23/3

Borlänge 30/3

Säter 6/4

Gagnef 20/4

Vansbro 27/4

Malung-Sälen 5/5

Leksand 11/5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.