Älvdalens kommun satsar mest i landet på biblioteken

Uppdaterad
Publicerad

Älvdalen är den kommun i landet som satsar mest pengar per invånare på sina bibliotek. 817 kronor per invånare lägger kommunen på biblioteken, enligt en ny granskning.

– Det är viktigt att vi tänker på alla. Man ska kunna bo glest, men ändå komma åt ett bibliotek, säger kommunalrådet Kjell Tenn (C).

Den nya granskningen som tidningen Vi ligger bakom visar på stora skillnader mellan hur mycket kommunerna satsar på sina folkbibliotek. Från Älvdalen som satsade 817 kronor per invånare 2020 till Mullsjö som hamnar i botten och betalar 281 kronor per invånare.

– Vi har väldigt mycket människor på en lång sträcka och nåbarheten till biblioteken är viktig, att vi tänker på alla, säger kommunalrådet Kjell Tenn

Kjell Tenn (C), kommunalråd Älvdalen. Foto: Niko Ago/SVT

(C) som också lyfter personalen på biblioteken i Älvdalen som drivande i satsningar som görs.

”Mycket mer än bara böcker”

Att Älvdalen toppar listan beror på både satsning från kommunens sida och statliga bidrag från till exempel Statens kulturråd.

– Vi har sökt många bidrag och haft tur att vi också blivit beviljade. Det har gjort att vi fått till mer verksamhet. Biblioteket är ju så mycket mer än bara böcker, säger Karin Rytter, bibliotekschef i kommunen.

I klippet: Kvällsöppet och satsningar på flera generationer – Så har biblioteken i Älvdalens kommun använt pengarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.