Hör Karin Rytter, arbetsledare på biblioteket i Älvdalen om syftet med de utökade öppettiderna. Foto: Niko Ago/SVT

Älvdalens bibliotek först i Dalarna med att utöka sina öppettider

Publicerad

Älvdalens bibliotek ska utöka sina öppettider rejält. Projektet kallas för Meröppet och har införts i flera andra kommuner i landet, men Älvdalen blir först ut i Dalarna.

Biblioteket ska ha öppet från klockan 06 på morgonen till klockan 22 på kvällen. Tidiga morgnar och sena kvällar kommer biblioteket vara obemannat.

Kan låna böcker och använda datorer

De tider det inte finns någon personal så får besökare som har registrerat sig en tagg, pinkod och ett bibliotekskort. Med dessa kan besökaren komma in i biblioteket och låna och lämna tillbaka böcker, hämta reserverade böcker men även använda bibliotekens datorer.

– Visserligen är det ett ansvar att få tillgång till biblioteket när det är obemannat men vi tror att kommuninvånarna bryr sig om sitt bibliotek och tar hand om det, säger Karin Rytter, arbets­ledare på biblioteket.

Vill att biblioteken ska användas mer

Och nu hoppas man att biblioteken även ska kunna användas som en social mötesplats, som exempelvis för stickcaféer och bokcirklar.

I klippet ovan berättar Karin Rytter om varför de nu utökar sina öppettider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer