Efter två år utan bibliotek – nu har skolan i Sundborn hittat en lösning

Uppdaterad
Publicerad

I nästan två år har skolan i Sundborn utanför Falun saknat ett skolbibliotek – trots att det enligt lag är något som alla skolelever ska ha tillgång till. Nu har man till slut kommit fram till en lösning.

I december 2016 stängdes biblioteket i Sundborn, som även fungerade som skolbiblitek. Sedan dess har eleverna inte haft tillgång till något bibliotek, trots att det enligt lag är något som alla elever enligt lag ska ha tillgång till. Istället har man haft tillfälliga lösningar för att barnen ska ha böcker att läsa.

– Våra lärare har fått åka till stan och låna böcker, sedan har vi fått välja av de som de har hämtat, berättar eleven Lukas Isacsson.

– Man har inte kunnat läst så mycket, man har fått ta med böcker hemifrån och så, säger Vida Wuopio som också är elev på skolan.

Provsvar har dröjt

Tanken från skolans sida har varit att det nya skolbiblioteket skulle ligga i något av de två klassrum på skolan som står igenbommade efter att de fått elever och lärare att känna sig sjuka. I de lokalerna har kommunen tagit prover och gjort mätningar, men på skolan har man ännu inte fått några svar och det har dragit ut på tiden.

– Det försvårar vårt arbete i hög grad och barnen får inte möjlighet att leta fakta och bli bekanta med biblioteksmiljön, sa en av lärarna på skolan till SVT under våren. 

Blev betydligt mindre än tänkt

Och efter flera turer har man nu istället tvingats leta en annan lösning, resultatet har blivit ett betydligt mindre utrymme intill idrottshallen som tidigare stått tomt. Det tar inte mer än en halv minut att få en rundvandring och det krävs bara några få steg för att få koll på hela det lilla biblioteket.

– Det är litet, men det är bättre än ingenting. På sikt får vi se om vi kan få till ett större rum, men just nu är det såhär, säger Ingela Björk, rektor på skolan.

– Det är litet, men det är mycket böcker, så det blir nog bra, säger Vida Wuopio som är elev på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.