Maria Sundbom håller tal under invigningen av det nya biblioteket i hembyn. Foto: Tobias Enmark/SVT

Nu öppnar byborna eget bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Byborna i Sundborn utanför Falun ville ha en plats att mötas på. När kommunen stängde byns bibliotek bestämde de sig för att starta ett eget. Nu står det klart för invigning.

När Falu kommun beslutade att lägga ner flera bybibliotek under 2016 möttes det av stora protester. Kommunen ville spara pengar och i december stängdes biblioteket i Sundborn utanför Falun. Men byborna gav sig inte. De tog saken i egna händer och bestämde sig för att öppna ett eget bibliotek.

Under måndagen öppnade bybornas egna bibliotek.

Bredvid Carl Larsson-gården

Precis intill det välkända turistmålet Carl Larsson-gården ligger det nya biblioteket. Tillsammans med Linderdahlska stiftelsen, som driver och förvaltar Bergsmansgården och museet Stora Hyttnäs som ligger precis intill makarna Larssons Lilla Hyttnäs, har byborna inrett en gårdsstuga i trädgården till nytt bibliotek. Det ska drivas ideellt precis som som den övriga verksamheten och blir ett välkommer tillskott till gårdens utbud.

SE MER: ”Vi behövde vända det till någonting positivt” – Se SVT Nyheter Dalarnas tv-inslag från början av biblioteksprojektet.

– Familjen Linderdahl som testamenterade Stora Hyttnäs till oss ville att det skulle vara en mötesplats för många människor, så det här passar väldigt bra, berättade Ann-Christine Wiborgh, ordförande i Linderdahlska stiftelsen och en av eldsjälarna bakom biblioteket för SVT Nyheter Dalarna precis när flytten till det nya biblioteket påbörjats.

Invigning med tal

Nu står biblioteket färdigt och under måndagen är det officiell invigning med bland annat tal av skådespelaren Maria Sundbom som vann en guldbagge tidigare i år och som kommer från Sundborn. Det var också hon som fick klippa bandet under invigningen.

Maria Sundbom klipper bandet till det nya biblioteket. Foto: Tobias Enmark/SVT

SE TV-INSLAGET: ”Om man läser blir man bra på att läsa” – Skoleleverna i byn gläds också åt det nya biblioteket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.