Foto: SVT

Här startar byborna eget bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att lägga ner flera bybibliotek i Falun möttes av stora protester förra året. Kommunen ville spara pengar och i december stängdes lokalerna. Men i Sundborn tog byborna saken i egna händer och tänker nu öppna ett eget bibliotek.

Det var när byborna insåg att de inte bara höll på att förlora ett bibliotek utan även andra värden, som beslutsamheten att skapa något nytt tog fart.

– Vi behövde dels kanalisera besvikelsen efter biblioteksnedläggningen och vända den till något positivt och dels ville vi ha kvar biblioteket som en mötesplats där människor kan träffas och utvecklas, säger Elisabeth Stjernberg, en av byborna som nu jobbar med att skapa ett nytt bibliotek.

Ska drivas ideellt

Tillsammans med Linderdahlska stiftelsen, som driver och förvaltar Bergsmansgården och museet Stora Hyttnäs, håller man nu på att inreda en gårdsstuga i trädgården till nytt bibliotek i Sundborn. Det ska drivas ideellt precis som som den övriga verksamheten och blir ett välkommer tillskott till gårdens utbud.

– Familjen Linderdahl som testamenterade Stora Hyttnäs till oss ville att det skulle vara en mötesplats för många människor, så det här passar väldigt bra, konstaterar Ann-Christine Wiborgh, ordförande i Linderdahlska stiftelsen och en av eldsjälarna bakom biblioteket.

Det som är kvar att ordna är en sponsor som kan hjälpa till med uppvärmningskostnaderna sen är det bara att köra igång.

Hade 3.000 böcker i sitt bibliotek

Familjen Linderdahl som bodde på gården och var en läsande familj som hade 3000 böcker i sitt bibliotek, skulle förmodligen uppskatta att kommunen nu skänker delar av böckerna från sitt eget nedlagda bibliotek till byborna. Dessutom är mer litteratur på ingång:

– Vi kommer att ha gott om böcker, vi får böcker av människor som skänker böcker de vill dela med sig av och vi kommer också se till att vi fortlöpande kan köpa in nya intressanta böcker, berättar Elisabeth Stjernberg.

Frågan är bara hur sammanslutningen av bybor tänker finansiera de nya bokinköpen?

– Det har vi ingen aning om, det visar sig, svarar Elisabeth rappt med ett skratt fyllt av tillförsikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - ideella krafter på landsbygden

Mer i ämnet