Rekordtidig premiär för skidbacken i Särna

Uppdaterad
Publicerad

I Särna finns en slalombacke som drivs helt ideellt av folket i byn. I år har Mickeltemplets alpina anläggning öppnat tidigare än någonsin tidigare.

– Jättekul, säger Benny Österberg en av många barn i Särna som åker i backen nästan varje gång den är öppen.

Slalombacken Micketemplet i Särna var stängd i flera år innan några bybor till sist bestämde sig för att starta skidbacken igen – helt med hjälp av frivilliga krafter. Här har ingen betalt.

– Nej, det är helt ideellt och det fungerar väldigt bra, säger initiativtagaren Lena Fransson som främst enagerar sig för att hennes barnbarn är väldigt intresserade.

– Sedan är jag ju själv nästan uppvuxen här i slalombacken,  säger hon.

”Många föräldrar ställer upp”

Mickeltemplet har öppet två kvällar i veckan, på helgerna, jullovet, sportlovet och påsklovet.

Främst för barnen i byn förstås – det är ju flera mil till andra skidanläggningar. Den närmaste i Idre fjäll nästan fyra mil bort. Men det är också en hel del turister i Särna som utnyttjar backen.

– Det är bra att så många föräldrar ställer upp, säger frivillige liftskötaren Eric Nyman.

Foto: SVT

Öppnade rekordtidigt

Det här är tredje säsongen för nystarten av Mickeltemplet – den här gången med rekordtidig premiär – redan innan jul eftersom det kommit så mycket naturlig snö den här vintern. Anläggningen har inte möjlighet till att tillverka konstsnö.

Just den här veckan har det kommit extra mycket – närmare tre decimeter nysnö – som timmarna innan öppningen i torsdags förvandlats till manchester av pistmaskinföraren Kus Erik Hansson.

–Det är kul när det är mycket snö. Då är det lite mer att jobba med, säger han.

Och jobbet får godkänt av besökarna.

–  Jättekul att hoppa och åka i djupsnön, säger Benny Österberg för dagen iklädd en slags röd tuppkam på hjälmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Vartskaviåka

Mer i ämnet