Foto: SVT

Mikrobryggerier – en trend som växer

Uppdaterad
Publicerad

Äppelbo Bryggeri var målet för veckans vart-ska-vi-åka. Här handlar det verkligen om öl- och musttillverkning i liten skala. Men trenden med mikrobryggerier växer sig allt starkare, bara i Dalarna finns idag ett tjugotal små lokala tillverkare.

Här i Äppelbo är man inne på tredje året och allt är mycket hantverksmässigt.

– Jästankarna kommer från mjölkbönder i trakten som lagt ner och etiketteringsmaskinen har min far svetsat ihop, en provisorisk lösning som fungerade så bra att vi behållit den, säger bryggaren Pea Eliasson.

Musiker till vardags

Han är gammal ”hemmabryggare” av öl som för för några år sen satsade på att starta ett mikrobryggeri. Och frågan är om det är en hobby eller ett yrke idag?

– Jag är ju musiker i Svenne Rubins och det är musiken jag lever på än så länge i alla fall. Men i framtiden hoppas jag kunna ta ut en liten lön från bryggeriet.

Fel på musten

Just nu är det högsäsong för julmust men receptet vill han inte avslöja.

– Vi gjorde faktiskt fel första gången, men det blev så bra så vi fortsatte göra på samma sätt. Men hur berättar jag inte, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.