Anders Munters är kritisk till användningen av Round Up Foto: SVT

Cancersjuk bonde vill förbjuda omstritt ogräsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen WHO har sagt att glyfosat kan vara cancerframkallande. Samtidigt kräver en majoritet av Sveriges bönder att få fortsätta använda ogräsmedlet Round Up, där glyfosat är den verksamma substansen. Men det finns också de som vill att EU ska förbjuda medlet.

För tio år sedan drabbades Anders Munters av cancerformen Lymfom och har sedan dess genomgått fler behandlingar. Idag har han sålt gården, men han följer debatten kring Glyfosat och om EU ska ge tillstånd i ytterligare 15 år för att använda medlen inom jordbruket.

-Jag kan inte säga hundraprocentigt att min cancer kommer av bekämpningsmedlen som jag använt, men jag tror det. När jag tänker tillbaka är det nog det enda som jag skulle kunnat göra på ett annat sätt i jordbruket, säger Anders.

Starkt motstånd mot förbud

Martin Moraeus som är ordförande för LRF Dalarna anser att det skulle vara förödande för jordbruket att ta bort Round Up i jordbruket.

Det är ett ganska harmlöst medel och skulle det förbjudas är risken att det skulle ersättas av något betydligt starkare, befarar Moraeus.

– Dessutom skulle det försämra konkurrenskraften hos svenska bönder, eftersom vi skulle tvingas till tidskrävande mekanisk bearbetning för att till exempel få bort ogräset kvickrot.

Medlet viktigt för jordbruket

– Glyfosat är så viktigt för jordbruket, så du kan jämföra det med om du som journalist inte skulle få använda dator, säger Martin Moraeus.

Men Anders Munters menar att det visst går att bedriva ett jordbruk utan bekämpningsmedlen.

– De sista åren som vi höll på hade vi ekologisk mjölkproduktion på gården, men ekonomiskt gick det lika bra, eftersom vi slapp kostnaderna för bekämpningsmedel och handelsgödsel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.