Borgqvist och Brynäs laddade för premiären

Publicerad

SVT Gävledala träffar 22-åriga Anna Borgqvist på högskolan i Gävle där hon studerar till fritidspedagog. Hennes vardag består av två saker; studier och hockey.

Inför förra säsongen ökade laget träningsdosen och tränar numera sex dagar i veckan och till helgen spelar de två matcher. Men de blir inte utslitna, det blir tvärtom berättar Anna Borgqvist, färre spelare skadar sig nu.

Anna Borgqvist gör i år sin fjärde säsong och räknas till en av de mest rutinerade spelarna i laget och hon har representerat landslaget flera gånger. Förutom att vara rutinterad så räknas hon också till en av lagets äldre spelare, den yngsta spelaren är nämligen bara 13 år och den äldsta 25. Men tunna och unga trupper är inget man höjer ögonbrynen för när det gäller damhockey. Lagets tränare, Henrik Orevik, menar att gapet mellan ungdomslagen och Riksserien är för stort.

– Det är dumt egentligen att börja spela i Riksserien när man är 14-15 år år det är därför många slutar tidigt också. Du är 23 år och har spelat i åtta år då är man ganska nöjd. Om det har varit en bättre stege med juniorhockey då tror jag att det skulle vara fler som spelar längre och då får du också en bättre bredd, säger Orevik.

Trots tunn trupp så har Brynäs fem landslagspelare, vilket betyder att Brynäs har flest landslagsspelare av alla i riksserien.

– Min roll blir att lära ut och visa att det är hundra procent som gäller på isen. Sen tycker jag även att det är ganska kul att gå omkring i båset och hjälpa spelarna och säga: ''tänk så här så blir det bättre'' och tjejerna lyssnar verkligen då blir det ännu roligare att hjälpa till, säger forwarden Anna Borgqvist.

Brynäs är inga favoriter i år, det är däremot Linköpings HC som tippas vinna både serien och SM-guldet.

– Jag tror att det kommer bli tufft i början, precis som förra året innan vi hittade rätt. Vi får ha tålamod och när vi får ihop det så kommer det att bli jättebra tror jag. Då kan vi utmana alla lag hoppas jag, säger Borgqvist.

Men Linköping tippas som favoriter, hur ser du på det?

– Det kan jag väl instämma med. De har de vassaste laget på pappret, det tycker jag, men alla går att slå, så är det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.