Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför behövs en multiarena i Linghed – hör en av initiativtagarna i Framtid i Linghed. Kommunalrådet Liza Lundberg (S) svarar på varför de vill vara med och finansiera arenan – i klippet. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Här tas första spadtaget för multiarenan i Linghed

Uppdaterad
Publicerad

Från bara grusytor att vistas på – till en hel arena. Det blir snart verklighet för bybor i Linghed utanför Falun, när en helt ny multiarena nu börjar byggas.

Arenan som saknar väggar, och blir i något enklare slag än en riktig arena, kommer ligga mellan skolan och bandyplanen. Hjärnan bakom är intresseföreningen Framtid i Linghed och idrottsföreningen Lingheds IF.

”Barnen är helt lyriska”

– Barnen har haft frågor som ”Får man ha fotbollsskor i arenan, och ”Får man sätta upp hinder för sina käpphäst-tävlingar?” De är helt lyriska och det är ju magiskt att se det, säger Jessica Johansen, en av initiativtagarna från Intresseföreningen Framtid i Linghed.

Arenan kommer ha solceller som ska göra den miljövänlig, menar Johansen. Det kommer också finnas konstfrusen is på konstgräset under vinterhalvåret. Allmänna arvsfonden, Falu kommun och Riksidrottsförbundet är några av de som är med och finansierar.

Vad kostar multiarenan?

– Vi räknar med att det kommer gå på 7,5 miljoner kronor totalt. 4,1 miljoner kronor har Allmänna arvsfonden gått in med. Och företag och privatpersoner hjälper också till, säger Jessica Johansen.

1,5 miljoner kronor från kommunen

– Det här är ingen idrottshall, utan det är en enklare anläggning, men full med möjligheter för barn och unga att aktivera sig, sporta och ha roligt, säger Liza Lundberg (S), kommunalråd.

Falu kommun planerar att gå in och finansiera arenan med cirka 1,5 miljoner kronor, berättar kommunalrådet. Enligt henne är det pengar som kommunen har och kan ta av.

I september eller oktober planeras det för en invigning, då arenan ska vara klar.

I videon: Följ med till Linghed där första spadtaget togs på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.