Foto: TT

Borlänge bäst i landet på ekomat

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge kommun är bäst i landet på ekologisk mat inom offentlig sektor, hela 46 procent av maten är ekologisk.

I november förra året tog kommunen emot pris för det goda resultatet.

Enligt Borlänge kommuns kostchef Lars Wilhelmsson handlar man maten via e-handel.

Gävledala: Val 2014/miljö

– Det är ett system som tydligt visar vilka livsmedel som är ekologiska och gör inköpen lätta, säger Wilhelmsson.

Arbetet med ekomaten har pågått i flera år och målet är högt satt i kommunen. År 2020 hoppas man ha nått 100 procent ekomat i offentlig sektor.

– Det finns en efterfrågan från konsumenter, föräldrar och elever om ekomat. De är medvetna om vikten av bra mat, säger kostchefen Lars Wilhelmsson till SVT Gävledala.

Arbetet med ekomat i offentlig sektor aktualiserades när regeringen i mars 2006 beslutade att 25 procent av livsmedlen skulle vara just ekologiska vid utgången av 2010.

Enligt siffror som Gävledala har samlat in uppnår endast fyra dalakommuner och två kommuner i Gävleborg regeringens mål på 25 procent ekologisk mat under 2012. 

Dock har flera kommuner med bottensiffror påbörjat nya upphandlingar under 2013 för att försöka uppnå kravet på 25 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Val 2014/miljö

Mer i ämnet