Ekobonde säljer hellre till storstäderna

Uppdaterad
Publicerad

Christer Sandberg i Borlänge är ekobonde. Trots det säljer han sina varor till storstäderna då lönsamheten i hemkommunen är för dålig.

En fjärdedel av all mat som serveras i skolor och äldreomsorgen ska vara ekologisk och det målet jobbar många kommuner utifrån. Borlänge kommun är bäst i landet med 46 procent ekologisk mat.

Christer Sandberg är bonde i Borlänge och hanr har valt att rikta in sig på just ekologiska varor, men trots att hemkommunen är ledande på den fronten säljer han sina varir till storstäderna istället. Borlänge kommun betalar nämligen för dåligt.

Gävledala: Val 2014/miljö

– De betalar bättre i Stockholm, så är det. Om de betalar bättre för varorna i Borlänge säljer jag gärna dit, men det går inte som det är idag, säger Christer Sandberg som ställde om till en kravcertifierad gård för tre år sedan.

– Jag har varit bonde i 30 år och tog över efter mina föräldrar. Att vi valde att bli en certifierad gård var till stor del för lönsamheten.

– Vi har 80 kor och mjölken åker körs till Kalhäll i Stockholm och köttet till ett slakteri i Uppsala och så får det vara så länge de betalar bättre.

vidare säger han:

– Jag tjänar nästan det dubbla på att sälja köttet i storstan mot att sälja det här hemma i Borlänge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Val 2014/miljö

Mer i ämnet