Borlänge – Judo – mer än bara en sport

Uppdaterad
Publicerad

Judo kan vara så mycket mer än bara en sport. För gymnasieelever i Borlänge kan det bli en hjälp i skolarbetet och en inkörsport till föreningslivet.

En gång i veckan träffas dom, 20 elever vid Hushagsgymnasiet i Borlänge. På schemat står judo, ett sätt för skolan att få eleverna mer fysiskt aktiva men också ett sätt att få eleverna mer målinriktade och på så sätt klara skolarbetet bättre.

– Judon är mycket tydlig och målinriktad. Eleverna vet exakt vilka steg dom ska ta för att få gult bälte , säger Mats-Ola Hedlund som är ungdomskonsulent vid Hushagsgymnasiet.

– Genom att träna judo lär sig eleverna att jobba målinriktat och det försöker vi föra över på skolarbetet, säger Mats-Ola Hedlund.

Många av eleverna är invandrare och står utanför föreningslivet, genom judon hoppas skolan kunna väcka deras intresse för att gå med i olika föreningar.

– Föreningslivet är i kris, vi måste få in nya krafter om föreningarna ska överleva, säger ungdomskonsulent Mats Hedlund.

Målet till våren är att eleverna ska ta gult bälte och på lång sikt hoppas skolan att judon är början till ett livslångt tränande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.