Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tränaren Peter Nyvall hoppas på både nya och gamla medlemmar till judoklubben i Borlänge. I klippet hör du vad medlemmarna just nu ser mest fram emot. Foto: Sofie Lind/SVT

Tappade 300 medlemmar under pandemin – Borlänge judoklubb hoppas nu locka tillbaka aktiva

Uppdaterad
Publicerad

Från 500 till 200 medlemmar. Så har det sett ut för Borlänge judoklubb under pandemin. Och föreningen är långt ifrån ensam om att ha tvingats dra ner på träningar, tävlingar och läger under pandemin. Ett läge man nu ser fram emot att förändra.  

I Dalarna finns ungefär 500 barn- och ungdomsföreningar. Hos omkring 160 av de föreningarna har träningstillfällena minskat med 30 procent eller mer de senaste två åren. Det visar uppgifter som RF-Sisu Dalarna tagit fram.  

Borlänge judoklubb har påverkats av inställda tävlingar, läger och träningar. 

– När pandemin kom så fick vi lov att ställa in alla vuxenträningar, så vi har gått från 500 till 200 i medlemsantal. Det har påverkat oss ekonomiskt, säger Peter Nyvall som är tränare i klubben. 

Svårast för kontaktsporter

Under mars kommer Riksidrottsförbundet att presentera en rapport om pandemins konsekvenser för föreningar.  

Men enligt RF-Sisu Dalarna har inomhus- och kontaktsporter haft det svårast. Idrotter som har kunnat vistats utomhus har inte drabbats lika hårt.

Vill locka tillbaka medlemmar

Borlänge Judo har trots medlemstappet lyckats få ihop till hyra och fasta utgifter. Mycket tack vare att barn och ungdomar under 15 år har kunnat träna. Och nu hoppas de på att vinna tillbaka medlemmarna som har lämnat.

– Vi ska jobba stenhårt för det. Jag tror att många har saknat att träna i grupp, och det är nog till vår fördel när vi nu ska försöka locka tillbaka både nya och gamla medlemmar, säger Peter Nyvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.