Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Följ med till akutboendet i Borlänge där socialchefen visar runt och berättar om boendeplatserna. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Borlänges socialchef: ”Vi har fler som är i akut hemlöshet”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i somras har Borlänge kommun märkt av ett ökat tryck på sitt akutboende, där hemlösa kan få en säng för natten. Kommunen har successivt ökat antalet platser och har nu 14 stycken.

– Det är svårt att säga om det enbart är en tillfällighet, men det har hållit i sig ett tag, säger Tomas Ahlin som är socialchef i Borlänge kommun.

Kartläggning i Sverige

Socialstyrelsen arbetar just nu med en kartläggning över hemlöshet i landets alla kommuner. I den förra från 2017 var närmare 600 personer hemlösa i Dalarna, varav hälften fanns i Borlänge.

– Jag tror ändå att vi kommer se en minskning av antalet hemlösa i Borlänge i nästa kartläggning.

Borlänges socialchef tycker det är bra att kartläggningen görs även om det är svårt att få en rättvis bild över läget.

”Kan bidra till vårt arbete”

– Det är alltid bra att få lite koll och det kan bidra till vårt arbete inom både socialtjänst och psykiatrin, men också vad gäller bostadsplanering och andra frågor, säger Tomas Ahlin.

I klippet: Hör socialchefen svara på frågan om det skulle behövas ännu fler platser på akutboendet i Borlänge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Siv Gunnarsson är hemlös och i klippet berättar hon om hur tufft livet är för alla i hennes situation. Foto: Johan Lundahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.