Minskade kostnader för vikarier i grundskolan samt färre förskoleavdelningar finns med på listan över besparingar. Foto: Niko Ago/SVT

Sparpaket på 88 miljoner kronor i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Färre program inom gymnasieskolan och färre förskoleavdelningar – det är några saker som Borlänge kommun kan spara in på. Under fredagen presenterade den politiska majoriteten ett besparingspaket på totalt 88 miljoner kronor.

Under flera år har Borlänge kommun redovisat ett underskott och nu har stadens politiska majoritet tagit fram ett förslag till ett ”ekonomiskt åtgärdsprogram”. De som får det största sparkravet är kommunstyrelsen. Politiska arvoden ska frysas och de politiska mötena ska bli färre, vilket kommer leda till minskade arvoden i kommunen, enligt Borlänge kommun.

Berör även skolverksamheten

Färre program och inriktningar inom gymnasieskolan finns också med på listan över besparingar. Likaså minskade kostnader för vikarier i grundskolan samt färre förskoleavdelningar.

– Vi är helt medvetna om att det kommer att framföras synpunkter på våra besparingsförslag. Borlängebor som mister uppskattade verksamheter kommer att bli besvikna och föreslå att ”något annat” tas bort istället. Det är svårt att hitta ”det där andra” som ingen kommer att sakna, säger Karin Örjes, (C) vice ordförande i kommunstyrelsen, till Borlänge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.