Foto: Svt

Borlänge skakat efter storvarslet på SSAB

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen ser ändå ljust på läget.

Det är dagen efter att SSAB i Borlänge meddelat att de varslar 210 personer om uppsägning. Ett besked som väcker reaktioner hos bland andra politiker och invånare i länet. I Borlänge träffar Svt Gävledala Karoline Blomquist som känner flera som arbetar på SSAB:

– Mina barns kompisar har både en mamma och pappa som arbetar på SSAB. Oftast tänker man att det bara är pappan som jobbar där, men jobbar båda två där då blir det riktigt jobbigt.

SSAB i Borlänge

Det varselbesked som kom under måndagen berör 210 personer. Senast företaget varslade var 2012 och även då berördes runt 200 personer. Efter det genomfördes flera sparåtgärder för att undvika fler uppsägningar.

2014 köpte SSAB finska Ruuki och i och med sammanslagningen togs ett effektiviseringsprogram fram. Och varslet som kom i går är en del av det programmet. Att det är runt 200 personer som än en gång berörs oroar kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S):

– På sikt har vi ett mindre utbud för ungdomarna att komma in i industrin. Det är ett tufft slag mot Borlänge, säger Bohman.

Trots att det är ett stort antal som varslas så ser ändå Arbetsförmedlingen ganska ljust på situationen.

– I Borlänge är det ett relativt bra arbetsmarknadsläge, det finns en stor bredd på arbetsmarknaden, säger Peter Heidkamp som är chef för bland annat Arbetsförmedlingen i Borlänge. Även om det känns tufft just nu så vet vi att det finns stora möjligheter för den här typen av personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSAB i Borlänge

Mer i ämnet