Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SSAB:s miljöchef Jonas Larsson berätta om företagets unika arbete med fossilfritt stål, och om hur fabriken i Borlänge gör för att minska utsläppen. Foto: Patrik Boberg/SVT

SSAB vill bli först i världen med fossilfri ståltillverkningsteknik

Uppdaterad
Publicerad

Stålindustrin släpper ut mest koldioxid i Sverige. Men resan från miljöbov till världens första producent av fossilfritt stål, är nu i full gång. Om projektet lyckas kommer koldioxidutsläppet i Sverige att kunna minska med tio procent.

Klimatarbetsprojeketet som ska leda till fossilfri produktion av stål gör SSAB tillsammans med LKAB och Vattenfall, i ett projekt som kallas Hybrit. 

Enkelt förklarat går det ut på att sluta använda kol vid framställning av järn och stål, och istället använda vätgas. Utsläppen blir då vatten istället för koldioxid.

– Det är ett drömscenario miljömässigt, säger Jonas Larsson, miljöchef SSAB Sverige.

”Vi måste ta ett ansvar för vår verksamhet.

En förstudie har pågått i två år, och just nu byggs en pilotanläggning i Luleå. Där ska den nya produktionen testas fram till 2024. Nästa steg är att skala upp försöken till större produktion. 2035 hoppas de ha tekniken så färdig att de successivt kan införa den i den ordinarie produktionen. 

– Vi måste ta ett ansvar för vår verksamhet. Det är också anledningen till att vi väljer att gå före i den här frågan. I ett globalt perspektiv är vi en ganska liten spelare i stålindustrin, men vi har unika förutsättningar i Sverige. Framför allt i och med den här konstellationen med oss, LKAB och Vattenfall där vi gör det tillsammans. Vi har styrkan att gå fram och våga sätta så här tuffa mål, berättar Larsson.

Tidsram på drygt 25 år

Målet att producera enbart fossilfritt stål 2045. 

Varför tar det så lång tid? 

– Det är långt fram i tiden, men det är en enorm utmaning vi står inför. Och i det perspektivet så är inte det här lång tid, utan det är snabbt forcerat, säger Jonas Larsson.

I klippet hör du miljöchefen berätta om klimatarbetet och mer specifikt vad SSAB i Borlänge gör för att bidra till att minska utsläppen här i länet.

SVT rapporterade · Vad gör du för att leva mer klimatsmart?

07.39

Bilar eller industrier – vilka är de största klimatbovarna?

SVT NyheterKlimatet kommer stå i fokus under de närmaste veckorna, och det är människans utsläpp av växthusgasen koldioxid som påverkar klimatet mer än någonting annat nu.
08.20
Överbefolkningen .... !!!!! Ju mer folk som lever på denna jord ... så kommer det att skövlas en numera skog att avvärkas och djur och miljö kommer att stryka på foten ...
08.20
Att vi måste begränsa befolkningsökningen
08.20
Jag tycker inte att frågan borde vara hur vi ska minska våra utsläpp, snarare hur de stora företagen ska minska sina utsläpp. De står faktiskt för 70% av världens utsläpp.
08.20
Maten! Att äta kött och mejeriprodukter i den omfattning vi gör är inte försvarbart. Vegansk mathållning och att minska den egna konsumtionen gör oändligt stor nytta om vi blir fler och fler
09.02
Transporterna, för både människor och produkter. Enklare och billigare att åka tåg, svårare och dyrare att flyga. Och att företagen måste ta ansvar för sina utsläpp.
09.27
Att kunna åka kollektivt, helst tåg men då måste det finnas möjlighet, dels med att tågen stannar på den ort man bor på och att tiderna passar in med hur människor jobbar. Till exempel Rättvik - Mora. Bor man i Vikarbyn eller Garsås så finns bara alternativet buss för tågen stannar ej. Hade det funnits hållplats i Vikarbyn och Garsås så kunde man åka tåg både till Rättvik och till Mora och fler människor kunde åka miljövänligt till och från arbetet eller skolan.
09.27
Insikten om att det är vi som måste göra det. Allt från konsumtion, produktion och aktion. Vi måste kunna acceptera skatter och regleringar, och släppa fram modiga politiker.

Måste också möta påståenden om befolkningsökningen. 1.Antal barn som föds har slutat ökat, dvs det är de vuxna som lever längre som gör att vi växer (kommer landa på drygt 9miljarder människor.) Många, jo. Men ska vi ”begränsa befolkningsökningen” pratar vi om att ta död på x antal personer tills det blir lagom många
2. Men det spelar ingen roll. Där befolkningen ökar är utsläppen så väldigt mycket mindre än hos oss, de rika delarna av jorden. Det är vi som måste ändra på vårt sätt att leva. Det är vi som måste bana väg för kommande generationer, inte de fattiga.
Källor:
www.svd.se
youtu.be
10.10
Ingen kan göra allt, men alla kan göra nånting. Det är oerhört arrogant och cyniskt att som många gör lägga ansvaret på andra (befolkningsökning, industrin, staten osv). Det är i slutändan var och en av oss som måste ta ansvar och ändra vårt sätt att leva. A och o är att vi måste strypa vår konsumtion och att vi måste konsumera mer selektivt. Varje produkt som köps behöver granskas både ur miljöperspektiv och utifrån behov.
12.33
 Hör Lars Augustsson i Ludvika om vad man kan göra för att motverka klimatförändringarna: "Jag är ju inte felfri, men....".

Det här är SSAB:

Visa
  • SSAB är den största stålproducenten i Norden.
  • De största fabrikerna i Sverige finns i Borlänge, Luleå och Oxelösund.
  • SSAB har cirka 15 000 anställda i över 50 länder.
  • På SSAB i Borlänge jobbar omkring 1700 personer. 
  • SSAB hette tidigare Svenskt Stål AB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Klimatet i fokus

Mer i ämnet