Hör SSAB:s miljöchef Jonas Larsson berätta om företagets unika arbete med fossilfritt stål, och om hur fabriken i Borlänge gör för att minska utsläppen. Foto: Patrik Boberg/SVT

SSAB vill bli först i världen med fossilfri ståltillverkningsteknik

Uppdaterad
Publicerad

Stålindustrin släpper ut mest koldioxid i Sverige. Men resan från miljöbov till världens första producent av fossilfritt stål, är nu i full gång. Om projektet lyckas kommer koldioxidutsläppet i Sverige att kunna minska med tio procent.

Klimatarbetsprojeketet som ska leda till fossilfri produktion av stål gör SSAB tillsammans med LKAB och Vattenfall, i ett projekt som kallas Hybrit. 

Enkelt förklarat går det ut på att sluta använda kol vid framställning av järn och stål, och istället använda vätgas. Utsläppen blir då vatten istället för koldioxid.

– Det är ett drömscenario miljömässigt, säger Jonas Larsson, miljöchef SSAB Sverige.

”Vi måste ta ett ansvar för vår verksamhet.

En förstudie har pågått i två år, och just nu byggs en pilotanläggning i Luleå. Där ska den nya produktionen testas fram till 2024. Nästa steg är att skala upp försöken till större produktion. 2035 hoppas de ha tekniken så färdig att de successivt kan införa den i den ordinarie produktionen. 

– Vi måste ta ett ansvar för vår verksamhet. Det är också anledningen till att vi väljer att gå före i den här frågan. I ett globalt perspektiv är vi en ganska liten spelare i stålindustrin, men vi har unika förutsättningar i Sverige. Framför allt i och med den här konstellationen med oss, LKAB och Vattenfall där vi gör det tillsammans. Vi har styrkan att gå fram och våga sätta så här tuffa mål, berättar Larsson.

Tidsram på drygt 25 år

Målet att producera enbart fossilfritt stål 2045. 

Varför tar det så lång tid? 

– Det är långt fram i tiden, men det är en enorm utmaning vi står inför. Och i det perspektivet så är inte det här lång tid, utan det är snabbt forcerat, säger Jonas Larsson.

I klippet hör du miljöchefen berätta om klimatarbetet och mer specifikt vad SSAB i Borlänge gör för att bidra till att minska utsläppen här i länet.

  • SSAB är den största stålproducenten i Norden.
  • De största fabrikerna i Sverige finns i Borlänge, Luleå och Oxelösund.
  • SSAB har cirka 15 000 anställda i över 50 länder.
  • På SSAB i Borlänge jobbar omkring 1700 personer. 
  • SSAB hette tidigare Svenskt Stål AB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.