Hör SSAB:s miljöchef Jonas Larsson berätta om företagets unika arbete med fossilfritt stål, och om hur fabriken i Borlänge gör för att minska utsläppen. Foto: Patrik Boberg/SVT

SSAB vill bli först i världen med fossilfri ståltillverkningsteknik

Publicerad

Stålindustrin släpper ut mest koldioxid i Sverige. Men resan från miljöbov till världens första producent av fossilfritt stål, är nu i full gång. Om projektet lyckas kommer koldioxidutsläppet i Sverige att kunna minska med tio procent.

Klimatarbetsprojeketet som ska leda till fossilfri produktion av stål gör SSAB tillsammans med LKAB och Vattenfall, i ett projekt som kallas Hybrit. 

Enkelt förklarat går det ut på att sluta använda kol vid framställning av järn och stål, och istället använda vätgas. Utsläppen blir då vatten istället för koldioxid.

– Det är ett drömscenario miljömässigt, säger Jonas Larsson, miljöchef SSAB Sverige.

”Vi måste ta ett ansvar för vår verksamhet.

En förstudie har pågått i två år, och just nu byggs en pilotanläggning i Luleå. Där ska den nya produktionen testas fram till 2024. Nästa steg är att skala upp försöken till större produktion. 2035 hoppas de ha tekniken så färdig att de successivt kan införa den i den ordinarie produktionen. 

– Vi måste ta ett ansvar för vår verksamhet. Det är också anledningen till att vi väljer att gå före i den här frågan. I ett globalt perspektiv är vi en ganska liten spelare i stålindustrin, men vi har unika förutsättningar i Sverige. Framför allt i och med den här konstellationen med oss, LKAB och Vattenfall där vi gör det tillsammans. Vi har styrkan att gå fram och våga sätta så här tuffa mål, berättar Larsson.

Tidsram på drygt 25 år

Målet att producera enbart fossilfritt stål 2045. 

Varför tar det så lång tid? 

– Det är långt fram i tiden, men det är en enorm utmaning vi står inför. Och i det perspektivet så är inte det här lång tid, utan det är snabbt forcerat, säger Jonas Larsson.

I klippet hör du miljöchefen berätta om klimatarbetet och mer specifikt vad SSAB i Borlänge gör för att bidra till att minska utsläppen här i länet.

Direktrapport · Vad gör du för att leva mer klimatsmart?

16.52
Ja, vi har nästan ingen nederbörd alls, kommer att bli torka nästa sommar, speciellt om vi får ytterligare en El Nino.
Ludvika har dessutom hjälpt till genom att hugga ner nästan alla träd, ingen svalka för barn och äldre, inga fåglar, inga insekter, bara mer avgaser som tillsammans med värmen effektivt tar kål på oss.
15.21
Tack för alla svar som har kommit in, senast på frågan "Har klimatfrågan påverkat vad du äter?.

Nu byter vi frågeställning och undrar istället: "Är du orolig för klimatförändringarnas konsekvenser där du bor?"
15.00
Flexitariner har familjen blivit å så flyger vi inte mer. Sverige är fantastiskt ju både på semestern å att producera god antibiotikafritt kött och goda grönsaker👍
14.59
Har gått från att äta allt till att bara laga vegetarisk mat hemma. Väljer till 80% helt vegetarisk kost ute och strävar efter att den siffran ska bli ännu högre. Källsorterar, har slutat med mjukmedel och överväger att sluta flyga.
14.59
Sedan tidigare vegetarian. Dragit ner på mejeriprodukterna (metan-gaser) och köper i stället alternativa mejeriprodukter.
14.59
Jag bryr mig inte särskilt mycket när jag flyger. Det är ändå patriarkatets fel och mest män som flyger och förstör miljön samt den äldre generationen. Och det var tur att jag hann åka till Kap Verde innan landet sjunker av stigande havsnivåer och dränks av mikroplaster.
13.13
Först var vi vegetarianer, men har nu gått över till att enbart äta veganskt. Mår bättre, äter billigare och sätter minimalt avtryck på miljön= win-win-win. Dessutom äter vi godare! Väljer alltid närodlat och ekologiskt i butiken. Trots det är matkontot inte större nu än det var innan vi ändrade kost.
12.37
Då detta klimathot som ständigt rabblas inte är något människan bidragit till utan jordens egna kretslopp å cykler finns det ingen anledning å hålla på ställa om. Äter kött 2 gånger om dagen med gott samvete. Det enda jag gör är källsorterar men för att det mestadels är roligt inte för miljön.
Miljön sköter jorden själv! Människan har ingen påverkan.
11.25
Äter som vanligt, men försöker äta mer grönsaker, mest för min egen del.

För övrigt äter jag alla sorters kött, men föredrar svenskt kött, kan jag köpa från en jakt förening så gör jag de med. Föredrar mat från Sverige oavsett.
10.58
Vi äter kött minst 2 gånger per vecka både fläskkött och nötkött

Det här är SSAB:

Visa
  • SSAB är den största stålproducenten i Norden.
  • De största fabrikerna i Sverige finns i Borlänge, Luleå och Oxelösund.
  • SSAB har cirka 15 000 anställda i över 50 länder.
  • På SSAB i Borlänge jobbar omkring 1700 personer. 
  • SSAB hette tidigare Svenskt Stål AB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Klimatet i fokus

Mer i ämnet