Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur koldioxidutsläppen har ökat de senaste åren – och vad förändringarna beror på: ”Nästan dubbelt så mycket som vi borde ligga på i år” Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Region Dalarnas koldioxidutsläpp ökar – trots mål att minska kraftigt

Publicerad

Det finns ett beslutat mål om att Region Dalarnas koldioxidutsläpp ska minska med 75% från 2018 till 2030. Men vid halvtid är utsläppen istället på väg uppåt, och klart högre än 2018 års nivåer.

Det här upprör oppositionsrådet Patrik Liljeglöd från Vänsterpartiet.

– Vi behöver flytta upp frågan om att minska klimatutsläppen högre på dagordningen. Det finns ingen tydlighet i vad man styr mot, säger han.

Dalarna – Klimatet i fokus

Inte en heltäckande mätning

Region Dalarnas styrande politiker och hållbarhetsavdelningen betonar att de utvalda mätpunkterna inte heller ger hela bilden av klimatavtrycket.

Det har bland annat kommit nya nationella vårdhygienrutiner de senaste åren som gör att det förbrukas mer skyddsutrustning.

– Det är klart att det är bekymmersamt, men man ska komma ihåg att Region Dalarna också är en aktör som hjälper andra i Dalarna att ställa om och minska sina utsläpp, säger regionrådet Sebastian Karlberg (S).

I videoklippet visar Patrik Liljeglöd (V) var utsläppsökningarna har varit störst de senaste åren och regionrådet Sebastian Karlberg (S) svarar på frågan hur regionen ska göra för att nå utsläppsmålet för 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet